Nogomet
0

Sarajevski rivali igraju vječiti derbi, najveću utakmicu bh. nogometa

Piše: Edin Isanović
Tribine su nekada bile krcate  (Foto: Monografija FK Željezničar)
Tribine su nekada bile krcate (Foto: Monografija FK Željezničar)
U srijedu se igra 102. vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara. Gotovo da je sve rečeno bezbroj puta, svaka tehnička teza vezana za tu utakmicu je ponavljanje. Ovo je dvoboj u kojem su apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i timska homogenost preduslov da se ispuni cilj - željeni rezultat. Omjer pobjeda u dosadašnjim prvenstvenim utakmicama je izjednačen. Oba rivala su slavila po 30 puta, a 41 utakmica je završena remijem.

Pritisak koji će biti neminovan može na početku utakmice utjecati i na psihičko stanje pojednica ili čitave ekipe. Za pretpostaviti je da će Sarajevo krenuti nešto ofanzivnije u prvim minutama, jer je domaćin. Plavi će se truditi da taj početni nalet prođe bez štete. Zavisno od toga koliko će biti uspješni u tome, proporcionalno će opadati euforija domaćih.

Velika napetost, zbog prirode događaja i važnosti utakmice, odmicanjem minuta gubit će važnost u odnosu na presudnost igre. Kada se snizi pritisak u bordo i plavom taboru svi će vrebati trenutak za pogodak.

Nova partija šaha ili otvorena utakmica?

Posljednji mečevi bili su klasične partije šaha u kojim su treneri čekali da suparnik povuče pogrešan potez. Posljednjih godina ga često nisu dočekali i utakmice su završavale bez golova.

I u srijedu se očekuje bitka na svakom centimetru terena. Bordo tim igrat će ofanzivno, ali će, svakako, mnogo računa voditi i o svom golu. Gosti sa Grbavice igraju dobro u posljednje vrijeme i, kako naglašavaju, žele niz nastaviti i na najvećem bh. stadionu.

Tim sa Koševa trenutno ima tri boda više od svog najljućeg rivala. Izabranici Husrefa Musemića žele se boriti za naslov prvaka. Ukoliko žele doći do cilja trijumf u vječitom derbiju je prioritet. Sa nova tri boda dobili bi mir i samopouzdanje pred završnicu polusezone.

Isti cilj imaju i izabranici Dine Đurbuzovića. Osvajanjem kompletnog plijena poravnali bi se bodovno sa koševskim timom i sa mnogo boljim rasporedom i optimizmom gledali bi na nastavak sezone.

U zaključku, u oba tabora vjeruju u uspjeh i priželjkuju pobjedu. Ostaje da vidimo s kojim gardom će u utakmicu ući stratezi, kako će odigrati njihovi izabranici i kakvim će rezultatom i dojmovima dočekati kraj meča.

Ulaznice će od utorka biti u prodaji i na prodajnom mjestu na Skenderiji, u Ferhadiji te na stadionu Asim Ferhatović Hase, dok će biti otvoreno i prodajno mjesto na stadionu Grbavica, na kojem će navijači Željezničara moći kupiti ulaznice. Oni koji žele na zapadnu tribinu trebaju izdvojiti 15 KM (12 za članove FK Sarajevo), 12 KM za istok (10 KM za članove), osam KM za tribinu sjever - Vedran Puljić (šest KM za članove) i osam KM za južnu tribinu.

Stadion Koševo će biti poprište novog duela vječitih rivala (Foto: Klix.ba)
Stadion Koševo će biti poprište novog duela vječitih rivala (Foto: Klix.ba)

Zanimljivosti derbija

Najviše gledalaca bilo je prisutno na 44. gradskom derbiju. Na Koševu se 10. marta 1982. godine okupilo rekordnih 55.000 gledalaca. Ipak, mnogi tvrde da je bilo i 60.000, ali pošto je kapacitet najvećeg stadiona u BiH u to vrijeme bio pet hiljada manji u zvaničnim dokumentima stoji pomenuta brojka. Rezultat je bio 2:1 za bordo tim. Golove su postigli Sušić i Vidović za Sarajevo, a Nikić za Želju.

Najmanja posjeta je bila 21. juna 1959. godine. Utakmicu na Grbavici je tada posmatralo pet hiljada gledalaca.

Najbolji strijelci u derbi susretima su Asim Ferhatović Hase (Sarajevo ) i Dželaludin Muharemović (Željezničar), koji su u prvenstvenim dvobojima postigli po šest pogodaka.

Jedini hat-trick u dosadašnjim sudarima dvaju najpopularnijih bh. timova postigao je Radmilo Mihajlović (Željezničar). To se desilo 7. septembra 1986. godine na Grbavici. Željo je slavio pobjedu 4:1.

Boje oba kluba branili su, između ostalih, O. Jusufbegović, Janjuš, Rašević, Hadžialagić, Jurišić, Vazda, Ćenan, Karamehmedović, Pelak, Raščić, A. Mešanović, Ihtijarević, Ćupina, Konjevod, Bukvić, Hurtić, Bučan...

Kao treneri u oba kluba radili su Plišek, Bulat, Zagorec, Brozović i Saračević. Recimo i to da je Kemal Alispahić bio pomoćnik Amaru Osimu u timu sa Grbavice, a kasnije je bio prvi šef struke Sarajeva.

Rekordnu pobjedu Sarajevo je ostvarilo 1954. godine, kada je bilo 6:1. Osim toga slavili su po 5:0 12. septembra 1976. i 15. novembra 1995. godine. Željo je 18. marta 1984. godine pobijedio 5:2, dok su rezultatom 4:1 slavili 21. juna 1959. godine, 23. augusta 1981. i 7. septembra 1986.