Nedjelja u 20 sati
311

Sarajevska policija nikad rigoroznija pred derbi: Kabine za preglede na ulazima, nulta tolerancija za baklje

H. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Policija Kantona Sarajevo najavila je nikada rigoroznije mjere za najvatrenije navijače FK Željezničar i FK Sarajevo uoči sarajevskog derbija koji se igra sutra na stadionu Grbavica, nezvanično saznaje Klix.ba.
Kako saznajemo, na južnoj i sjevernoj tribini (dio za Horde zla) bit će postavljene i kabine koje će služiti za detaljne pretrese navijača (skidanje odjeće) u cilju pronalaska pirotehničkih i drugih nedozvoljenih sredstava.

U slučaju da prilikom ulaska na stadion kod navijača bude pronađena pirotehnika i druga nedozvoljena sredstva, bit će uručen prekršajni nalog u iznosu od 500 KM i zadržavanje do 6 sati.

Zanimljivo, pretrese će vršiti članovi MUP-a, za razliku od onoga što je bila dosadašnja praksa kada su kontrole vršili pripadnici osiguranja na stadionu.

Policija je na sastanku s klubovima poslala poruku navijačkim grupama da će za vrijeme utakmice vladati nulta tolerancija na korištenje pirotehnike, ubacivanje predmeta na teren i eventualne incidente.

U slučaju kršenja ovih naredbi policija bi mogla pristupiti i pražnjenju tribina sa navijačima.

Također, u slučaju bilo kakvih incidenata uoči derbija otvorena je mogućnost zabrane prisustva navijača što se već dogodilo na prošlom derbiju kada je navijačima Sarajeva zabranjeno prisustvo utakmici zbog incidenata koji su se dogodili nekoliko sati ranije nekoliko kilometara od stadiona.

Zbog organizacije i odigravanja nogometne utakmice između Željezničara i Sarajeva, sutra (nedjelja) će doći do obustave saobraćaja u ulici Bulevar Ivice Osima od 16:00 do 00:00 sati.

Kapije na ulazima za južnu, sjevernu i zapadnu tribinu stadiona se otvaraju u 17:00 sati, a na istočnu tribinu u 18:45 sati. Navijači Sarajeva će na stadion morati ući dva sata ranije, što je pomalo nevjerovatno, imajući u vidu da će prema dosadašnjoj praksi biti zadržani na stadionu i nakon okončanja utakmice dok se tribine s domaćim pristalicama ne isprazne.

U svakom slučaju, najavljene su nikad rigoroznije mjere za predstojeću utakmicu, ali čini se da će se u budućnosti morati pronaći efikasniji i jednostavniji mehanizmi održavanja sigurnosti, koje u ovom slučaju navijače, pogotovo gostujuće stavljaju u nezavidan položaj.

U javnosti odavno vlada osjećaj da se policija najčešće najrigoroznije odnosi prema navijačima, a da istovremeno ne izlaze na kraj sa brojnim drugim problemima u društvu s obzirom na brojne kriminalne obračune, pucnjave, paljevine...

Ono što je sigurno, sa huliganima koji prave nerede se treba zakonski obračunati, ali istovremeno na umu treba imati da među navijačima koji bodre svoje klubove ima mnogo više onih koji dolaze na stadion iz čiste ljubavi prema klubu i nogometu, a ne da prave incidente. Njima se, zbog nekolicine neodgovornih pojedinaca, uskraćuje mogućnost gledanja sportskih događaja.

Nadležni organi se u skladu sa zakonima trebaju obračunati sa sa pojedincima - pojedinačno, a ne da trpe hiljade osoba zbog nekoliko neodgovornih.

Utakmica između Željezničara i Sarajeva igra se sutra na stadionu Grbavica s početkom u 20 sati. Direktan televizijski prijenos osiguran je na Areni Sport, a na portalu Klix.ba možete pratiti uživo tekstualni prijenos meča.