Poraz na startu
47

Sarajevo već pet godina mijenja trenere u prvom dijelu sezone, može li Musemić trajati duže?

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Posljednji trener koji je na klupi Sarajeva počeo sezonu pa onda dočekao drugi dio sezone je Dragan Jović, a to se desilo prije više od pet godina. Nakon poraza Sarajeva u prvom kolu nove sezone Premijer lige u gostima od Radnika iz Bijeljine (2:1) postavlja se pitanje da li će Husref Musemić uspjeti dočekati drugi dio sezone na klupi Bordo diva.

Dragan Jović je klupu Sarajeva preuzeo početkom 2012. godine, a klub je napustio u martu 2013. godine. Dakle, sezonu 2012/13. je počeo na Koševu i napustio ju je nakon samo tri kola drugog dijela te sezone.

Nakon Jovića ekipu Sarajeva vodili su Husref Musemić, Abdulah Oruč, Robert Jarni, Dženan Uščuplić, Meho Kodro, pa ponovo Uščuplić, Almir Hurtić, Miodrag Ješić, pa ponovo Almir Hurtić, Mehmed Janjoš, Senad Repuh i sad ponovo Husref Musemić.

Od pobrojanih, Musemić (sezona 2013/14.), Uščuplić (sezona 2014/15. i sezona 2015/16.), Hurtić (sezona 2016/17.) i Janjoš (2017/18.) počeli su sezone na klupi Sarajeva i svi oni su smijenjeni najkasnije do početka nove kalendarske godine. Ostali koje smo pobrojali su i dolazili i odlazili tokom trajanja jedne sezone.

Musemić je smijenjen u decembru 2013. godine i nije dočekao drugi dio sezone. Uščuplić je oba puta odlazio u septembru, Hurtić je otišao u avgustu, Janjoš već u julu...

Interesantno je da ni Jović, ako gledamo datume, nije spojio početak sezone i početak proljeća na klupi Sarajeva. On je 16. marta 2013. godine napustio Sarajevo.

Prema tome, posljednji trener koji je počeo sezonu na klupi Sarajeva, a onda dočekao i proljeće te ujedno i završio sezonu na klupi tima je Mirza Varešanović koji je stigao u aprilu 2010. godine i otišao u junu 2011. godine.

Velike promjene su uglavnom odraz lošeg sistema, a ostaje da se vidi kakva će sudbina ovaj put dočekati Musemića koji je jučer u 1. kolu Premijer lige poražen od Radnika u Bijeljini. Ekipu Sarajeva sada čekaju dueli protiv Atalante u 2. pretkolu Evropske lige, a Sarajevo je tu autsajder.

Eventualno ispadanje u Evropi zajedno s turbulentnim otvaranjem sezone u Premijer ligi ponovo bi povećali pritisak na Koševu, ali možda je konačno vrijeme da promjene stanu.