Nogomet
29

Sarajevo uz pomoć navijača juriša na pobjedu protiv Olimpica, Željo dočekuje Mladost

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sve utakmice 20. kola Premijer lige igraju se danas. Olimpicu na megdan stiže Bordo tim. Premda su Vukovi redizajnirali ekipu na zimskoj pauzi, poraženi su u prošlom kolu u Bijeljini. Dakako, ukoliko žele ostati u društvu najboljih, trebaju početi pobjeđivati. No, imat će protiv sebe kvalitetnog suparnika. Prvi šef struke Olimpica Faruk Kulović naglašava kako od svojih izabranika očekuju veliku borbu na terenu. S druge strane, tim sa Koševa ima jasan cilj u ovom dvoboju – osvajanje kompletnog plijena. Izabranici Mehmeda Janjoša imati će i veliku podršu s tribina, što će biti dodatni vjetar u leđa. I tradicija je na strani Sarajeva.

Komšijski derbi u Vitezu

Željezničaru na noge dolazi Mladost Doboj Kakanj. Plavi u sjajnoj atmosferi dočekuju izabranike Husrefa Musemića. Strateg tim sa Grbavice vjeruje u nastavak pobjedničkog niza.

''Mladost je otvorila sezonu fenomenalno pobjedom protiv Slobode. Doveli su devet novih igrača i druga su ekipa u odnosu na prvi dio sezone. Ovo je njima posljednja šansa za ulazak u Ligu za prvaka i pobjedom na Grbavici bi imali realne šanse za to. Respektujemo ih, ne smijemo ući labavo u utakmicu i ne smijemo unaprijed upisivati tri boda. Znamo da nas očekuje teška utakmica, ali znamo da neće biti problema ako mi budemo pravi", kazao je prvi šef struke Željezničara Slavko Petrović.

Gosti na Grabavicu dolaze s namjerom da ostanu neporaženi.

U Vitezu će snage odmjeriti istoimeni domaćin i Čelik. U oba tabora vlada optimizam. Izabranici Slavena Muse igrali su odlično na Koševu u prošlom kolu, ali su nesretno poraženi. Nadaju se kako će ih sreća pomaziti u komšijskom derbiju. Zeničani su prije sedam dana odigrali dobru utakmicu na Bilinom Polju protiv Zrinjskog. Pokazali su da imaju kvalitet za opstanak u Premijer ligi. Sve sugerira da će u Vitezu biti zanimljiva utakmica.

Sloboda i Široki Brijeg vode borbu za Ligu 6

Za Široki Brijeg nema puno filozofije u okršaju sa Radnikom. Pobjeda se nameće kao imperativ u borbi za plasman među šest najboljih ekipa.

"Svjesni smo da je svaka od preostale tri utakmice prvog dijela prvenstva za nas kvalifikacijska", kazao je Goran Sablić strateg Širokog. Dodao je kako njegova ekipa može puno bolje od nedavno prikazanog u Banjoj Luci kada su od Metalleghea izgubili 1:0.

Gosti iz Semberije na Pecaru stižu bez nekoliko važnih igrača. Ipak, stručni štab se nada pozitivnom ishodu.

''Široki Brijeg je ozbiljna ekipa koja je godinama u vrhu bh. fudbala. Njihov tim je jedan od najkonstantnijih u Premijer ligi, dobro se poznaju, uigrani su, a protiv nas igraju na svom terenu. Naravno, mi i u ovoj utakmici vidimo svoju šansu, a osvojenim bodom bismo praktično osigurali plasman u prvih 6 ekipa nakon 22 kola. Široki Brijeg je startovao porazom proljetni dio sezone, tako da će protiv nas i sa te strane imati dodatni motiv", podvlači trener Radnika Nebojša Milošević.

Sloboda će ugostiti i pokušati pobijediti Metalleghe. Tuzlaci su u prošlom kolu poraženi protiv Mladosti, a prezentirali su lošu partiju. Dojam će pokušati popraviti u dvoboju protiv novajlije u ligi. Za očekivati je da će izabranici Vlade Jagodića krenuti ofanzivno od prve minute. Svakako, veliki hendikep za Slobodu je odlazak Sulejmana Krpića koji karijeru nastavlja u Švedskoj.

Zrinjski će u Mostaru ugostiti Krupu koja je stanovnik gornjeg dijela tabele. Za Plemiće je ovo izuzetno važan meč, a sve osim trijumfa aktuelnih prvaka bilo bi ogromno iznenađenje.

Parovi i satnica:

Olimpic – Sarajevo 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Željezničar – Mladost DK 15:00 sati (prijenos na Arena Sport) Vitez – Čelik 15:00 sati Široki Brijeg – Radnik 15:00 sati (prijenos na Arena Sport) Sloboda – Metallehge 15:00 sati (prijenos na Moja TV) Zrinjski – Krupa 15:00 sati (prijenos na BHT1)

Tabela: