Premijer liga BiH
34

Sarajevo u velikom derbiju dočekuje Široki Brijeg, Petrović na klupi Slobode debituje protiv Mladosti

Piše: E. I.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ovoga vikenda igra se 8. kolo Premijer lige BiH. U subotu su na programu četiri meča, dok se dvije utakmice igraju u nedjelju. Danas će Sarajevo na Koševu u velikom derbiju ugostiti Široki Brijeg, Mladost iz Doboja pored Kaknja odmjerit će snage sa Slobodom, GOŠK-u na megdan stiže Zrinjski, a u Vitezu će istoimeni domaćin pokušati doći do prve ovosezonske pobjede protiv Čelika.

Za Bordo tim nema puno filozofije u okršaju sa Širokim Brijegom, pobjeda je imperativ. Iako u svlačionici tima s Koševa respektuju goste iz Hercegovine, najavljuju ofanzivnu igru od prvog minuta.

''Široki je jako nezgodan i ne smije im se ostaviti puno prostora. Moramo biti pametni i skoncentrisani. Široki je puno kvalitetnija ekipa od Viteza. Jedna su od rijetkih ekipa koja igra s tri igrača u posljednjoj liniji, ali i često mijenjuju formaciju. Zadnji meč između ovih protivnika na Koševu bio je kvalitetan i bilo je puno šansi s obje strane. Nezgodna su ekipa i imamo maksimalni respekt prema njima. Nemamo kažnjenih i povrijeđenih tako da mogu računati na sve igrače'', istakao je Husref Musemić, strateg Sarajeva.

U bordo svlačionici uzdaju se u motiv, hrabrost i srce nogometaša koji će istrčati na najveći bh. stadion. U dvoboju s Vitezom bila je uočljiva mnogo borbenija i disciplinovanija igra izabranika Husrefa Musemića, a isti pristup očekuje se u sudaru s aktuelnim osvajačem Kupa BiH.

Prvi šef struke Širokog Brijega Goran Sablić ističe kako je svjestan da su Sarajevu bodovi neophodni, ali da tim s Pecare ima svoju računicu.

''Utakmice između dva kvalitetna rivala kao što su Široki Brijeg i Sarajevo uvijek su zanimljive. Sarajevo je bilo u krizi, ali ne toliko igre kao rezultata, a dolazak trenera Musemića donio im je novi elan. Očekujemo jak pritisak domaćina, jer njima su neophodni bodovi kako bi uhvatili priključak s gornjim domom. S druge strane, mi želimo pozitivan rezultat i učinit ćemo sve da ga i ostvarimo'', najavio je meč na Koševu Sablić.

Ekipa Mladosti ugostit će tuzlansku Slobodu. Izabranici Edisa Mulalića igraju dobro ove sezone i vjeruju kako će niz uspješnih rezultata nastaviti u okršaju s Tuzlacima. S druge strane, ovaj meč bit će debi na klupi novog šefa struke Slobode Slavka Petrovića. Sigurno je da će gosti igrati mnogo disciplinovanije, jer je pomenuti stručnjak prepoznatljiv po tome. Tim s Tušnja nalazi se u opasnoj zoni i važan je svaki osvojeni bod.

GOŠK-u na megdan stiže aktuelni prvak i aktuelni lider prvenstva Zrinjski. Sigurno je da su gosti veliki favoriti u ovom dvoboju, a u domaćem taboru bi sasvim sigurno bili zadovoljni i osvajanjem jednog boda. Ipak, Mostarci u Gabelu stižu s namjerom da osvoje kompletan plijen.

"Uz dobru igru i zalaganje možemo se nadati pozitivnom rezultata, a on je za nas kao pretendente za prvaka samo pobjeda. Uz mnogo truda i želje će to biti moguće jer će GOŠK nakon pobjede u Tuzli biti goropadan, željan pred svojom publikom da dobije Zrinjskog, kako je na početku prvenstva pobijedio Široki Brijeg", kazao je strateg Plemića Blaž Slišković.

Vitezu na noge dolazi Čelik i bit će ovo prilika da upišu prvu ovosezonsku pobjedu.

''Nama je okršaj s Zeničanima od krucijalnog značaja. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo jer trebamo tražiti bodove u okršaju s ekipama koji s nama vode borbu za opstanak'', kazao je nakon poraza od Sarajeva na Koševu prvi šef struke Viteza - Ivica Bonić.

Čelik će u komšijskom derbiju težiti da ostane neporažen.

Raspored i satnica:

Subota: Mladost DK – Sloboda 16:00 sati (prijenos na BHT1) Vitez – Čelik 16:30 sati GOŠK – Zrinjski 16:30 sati Sarajevo – Široki Brijeg 19:00 sati (prijenos na Moja TV)

Nedjelja: Borac – Radnik 19:00 sati

Željezničar – Krupa 19:30 sati (prijenos na Moja TV)