Premijer liga BiH
16

Sarajevo u derbiju kola dočekuje Zrinjski, Radnik gostuje kod Slobode

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas su na rasporedu dvije utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine koje će biti odigrane u Sarajevu i Tuzli.

Derbi kola igraju Sarajevo i Zrinjski. Prošlogodišnji prvak igra protiv ekipe koja je prije toga tri puta uzastopno osvajala titulu prvaka.

Obje ekipe već su počele sezonu nastupima u evropskim takmičenjima: Sarajevo ispadanjem iz Lige prvaka od znatno kvalitetnijeg Celtica i Zrinjski pobjedom protiv Akademije Pandev.

Bit će ovo duel možda i dva najveća favorita za titulu prvaka u ovoj godini i sigurno već na otvaranju možemo očekivati spektakularan meč.

"Očekuje nas utakmica koja će biti teška i zahtjevna za nas i nadamo se najboljem ishodu. Neće biti lagano, vidjet ćemo ko je umorniji od evropskih utakmica, sve će pokazati teren", kazao je šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić.

Strateg Zrinjskog Hari Vukas je na konferenciji za medije više pažnje posvetio utakmici drugog pretkola Evropske lige Utrechtu nego Sarajevu.

"Čeka nas Sarajevo koje je osvojilo duplu krunu. Želimo se spremiti i u Sarajevu napraviti pravi posao. Trebamo se pripremiti i dati sve od sebe", poručio je Vukas.

Sloboda je pretrpjela mnogo promjena između dvije sezone, kako u trenerskom, tako u igračkom kadru i totalna je nepoznanica ljubiteljima nogometa u BiH. S druge strane Radnik je pretrpio šokantan poraz od Spartaka iz Trnave i ispao na penale u Evropskoj ligi, te će se okrenuti izazovima u domaćim takmičenjima.

Novi šef stručnog štaba Slobode Mile Lazarević poručio je kako je ekipa još uvijek neuigrana.

"Iako imamo problem uigravanja ekipe, jer smo uigravali dva stranca koji još uvijek nemaju prava na igru zbog radnih dozvola, mislim da ulazimo spremni u prvo kolo. Kada je riječ o Radniku, mogu reći da su oni kvalitetna ekipa koja svake godine dogradi dva igrača na postojeći kadar. Dobro ih poznajemo, mislim čak više nego oni nas", istakao je Lazarević.

Prvo kolo

subota:

Velež - Mladost 1:3

Zvijezda 09 - Tuzla City 1:5 Željezničar - Borac 0:0

nedjelja:

Sarajevo - Zrinjski (19:00) Sloboda - Radnik (20:30)

ponedjeljak:

Široki Brijeg - Čelik (21:00)