Transfermarkt
241

Sarajevo skuplje od Željezničara, Haris Duljević na vrhu liste

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Stadionu Grbavica se danas igra 110. prvenstveni sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva, a sudeći prema podacima Transfermarkta, Bordo ekipa je skuplja od Plavih.

Dva najpopularnija bh. tima odmjerit će snage u okviru 4. kola Lige za prvaka. Plavi imaju 51 bod, dok je tim sa Koševa skupio tri manje. Do kraja je ostalo još mnogo bodova u igri i jasno je da se u oba tabora nadaju osvajanju trofeja. Eventualni trijumf u vječitom derbiju dao bi poleta ekipi u finišu sezone. Dosadašnja dva okršaja aktuelne sezone okončani su bez pobjednika. U Dolini ćupova bilo je 1:1, a meč na najvećem bh. stadionu završen je bez golova.

Prema podacima relevantnog njemačkog portala Transfermarkt.de Sarajevo ima najskuplju ekipu u ligi. Vrijednost Bordo tima se procjenjuje na 9,88 miliona eura.

Na drugom mjestu je Zrinjski čija je vrijednost 9,13 miliona eura, dok je na poziciji tri Željezničar. Njihova vrijednost je 7,98 miliona eura.

Haris Duljević je najskuplji igrač Premijer lige BiH. Duljević na tržištu vrijedi 1.300.000 eura.

Na drugom mjestu u bordo svlačionici je Marko Mihojević čija se vrijednost procjenjuje na 700.000 eura.

Treće mjesto drži Nermin Crnkić (650.000 eura). Na početku sezone poziciju dva i tri zauzimali su Almir Bekić i Samir Radovac. Ipak, Mihojević i Crnkić su dobrim nastupima povećali cijenu.

Kod tima sa Grbavice najskuplji je Miroslav Stevanović. Njegova vrijednost procjenjuje se na 900.000 eura. Ivan Lendrić vrijedi 825.000 eura, dok je vrijednost Muhameda Muse 650.000 eura.

Zanimljivo, na početku sezone Lendrić je bio na prvom mjestu, ali su oba nogometaša dobrim partijama povećali cijenu.

Dakako, brojke su jedno, a dešavanja na terenu nešto sasvim drugo. Mjerilo kvaliteta je ono što igrač pokaže za 90 minuta.