Osvajanje titule prije 45 godina
156

FOTO / Sarajevo pred 30 hiljada gledalaca pobijedilo Čelik

Piše: Edin Isanović
Slavlje nakon remija na Maksimiru (Foto: Časopis Tempo)
Slavlje nakon remija na Maksimiru (Foto: Časopis Tempo)
Na današnji dan prije 45 godina, tim sa Koševa postao je prvak Jugoslavije u nogometu. Tog 2. jula 1967. godine, na najvećem bh. stadionu Bordo tim je savladao Čelik rezultatom 5:2 i dotakao vrh. Bio je to prvi naslov za Sarajevo, ali ujedno i prva titula jednog tima iz BiH u izuzetno kvalitetnoj i zahtjevnoj ligi.

Presudna utakmica je odigrana u pretposljednjem kolu na Maksimiru. Izabranici Miroslava Brozovića su uspjeli ostati neporaženi kod glavnog konkurenta Dinama. Utakmica je završena bez golova, a glavni junak meča bio je Makić, koji je stigao iz vogošćanskog Unisa. Odigrao je izvanrednu utakmicu.

Nakon što je sudija odsvirao kraj, uslijedilo je veliko slavlje na terenu. Tako je tim sa Koševa u posljednje kolo ušao sa dva boda prednosti u odnosu na zagrebačke Modre.

U okršaju sa timom sa Bilinog Polja bio je potreban samo jedan bod i naslov bi stigao na Koševo. Na najvećem bh. stadionu okupilo se više od 30 hiljada gledalaca, koji su došli da pozdrave nove šampione.

Čelik je već i prije ovog okršaja ispao iz lige, ali su stigli u Sarajevo kako bi popravili dojam.

Uz dosta preokreta, prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 4:2 za domaći tim. U nastavku je Bordo tim postigao još jedan pogodak za konačnih 5:2.

Pobjedom nad Čelikom Sarajevo je definitivno krunisalo svoja višemjesečna nastojanja da osvoji titulu šampiona Jugoslavije. Od 30 kola, Bordo tim je 25 bio prvi, što pokazuje da je ovaj trijumf bio apsolutno zaslužen.

Doček na Željezničkoj stanici nakon utakmice u Zagrebu
Doček na Željezničkoj stanici nakon utakmice u Zagrebu
Tog dana glavni grad Bosne i Hercegovine je dobio prvog šampiona , što je obilježeno velikim slavljem pristalica bordo boje. U toj sezoni koševski tim je igrao i finale kupa, ali je poražen od Hajduka.

U tadašnjoj Ligi šampiona, izbranici Miroslava Brozovića igrali su protiv slavnog Manchetser Uniteda. Na Koševu je bilo 0:0, a na Old Traffordu su Englezi slavili rezultatom 2:1.

Dres Sarajeva u toj sezoni nosili su: Ibrahim Sirćo, Mirsad Fazlagić, Fuad Muzurović, Sead Jasenković, Milenko Bajić, Fahrudin Prljača, Boško Prodanović, Sreten Šiljkut, Vahidin Musemić, Stjepan Blažević, Boško Antić, Dragan Vujanović, Boro Beatović, Anton Mandić, Sreten Dilberović, Osman Maglajlija, Miodrag Makić, Asim Ferhatović (odigrao pet utakmica), Svetozar Vujović i Refik Muftić.
Prvi šef sruke bio je Miroslav Brozović, pomoćnik Franjo Lovrić, dok je Ibro Biogradlić bio tehnički rukovodilac.

U sezoni 1966./67. drugo mjesto pripalo je Dinamu, dok je treći bio beogradski Partizan.