Trijumf Banjalučana
9

Sarajevo nije preživjelo banjalučku lakrdiju, Borac slavio u finišu derbija

S. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Borca slavili su minimalnu pobjedu u derbi meču 30. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine rezultatom 1:0 u meču prepunom čudnih odluka u režiji sudije Miloša Gigovića.
Krenulo je s dosta opreza na obje strane, što je i bilo razumljivo s obzirom na važnost ovog susreta.

Nažalost, ni ovaj meč Borca nije mogao proći, a da se ne govori o sudijama. Arbitar Miloš Gigović je u par navrata donio neke nejasne odluke koje su očigledno išle na ruku domaćinu.

Sarajevo je i u tim uvjetima više prikazalo i bilo je bolje. Par opasnosti pred golom Banjalučana nisu uspjeli krunisati u pogotke.

U 38. minuti velika šansa za Bordo tim. Kyeremeh je sjajno prošao po desnoj strani i ubacio za Ziljkića koji nije najbolje zahvatio loptu sa svega nekoliko metara.

Gosti su od 45. minute igrali sa igračem manje nakon što je Trako kao posljednji igrač odbrane navodno faulirao Kulašina. Krajnje diskutabilna odluka.

Izabranici Mirze Varešanovića su i u nastavku bili bolji rival na terenu. U 67. minuti Vrančić je sjajno povukao loptu i uposlio Kyeremeha koji je bio u dobroj situaciji, ali je šutirao malo preko gola.

Borac tek dvije minute kasnije u ovom meču pokazuje zube i to preko Blagaića koji sjajnim makazicama pogađa stativu.

U 80. minuti umalo je izbila velika tučnjava na terenu nakon jednog starta, a sve je kulminiralo crvenim kartonom za trenera Sarajeva Varešanovića koji je izrevoltiran sudijskim odlukama nešto dobacio kriminalnom Gigoviću.

Dvije minute prije kraja meča zatresla se mreža gostiju. Subić je centrirao, a rezervista Predragović glavom pogodio za vodstvo i pobjedu Borca.

Banjalučani su se učvrstili na drugoj poziciji sa 55 bodova i sigurni su putnici u Evropu, dok je Sarajevo treće sa 48 bodova i u narednom kolu ih čeka vječiti derbi na Koševu.

Rezultat i strijelci:

FK Borac - FK Sarajevo 1:0 (Predragović 88')

Tabela: