Nogomet
0

Sarajevo na vratima historije

Piše: Edin Isanović
Stadion CFR Cluja
Stadion CFR Cluja
"Do sada se pokazalo da su nam kobne prve minute susreta pa smo mnogo o tome razgovarali sa igračima. Nadam se da se to danas neće desiti. Svi igrači moraju biti skoncentrisani i fokusirani“, kaže Turković.

Danas je velika utakmica za tim sa Koševa. Igraju uzvratnu utakmicu 4. pretkola Evropske lige sa rumunskim Clujom. Sudar na najvećem bh. stadionu završen je 1-1. Pred izabranicima Mehmeda Janjoša je dvoboj koji će pokazati pravu istinu o snazi aktuelne ekipe. Bh. predstavnik je bez ikakve dvojbe i do sada napravio odličan rezultat.

Kada su eliminisali Spartak iz Trnave, za protivnika su dobili Helsingborg. Trener Šveđana se čudio kako su izbacili Slovake. Ipak, i njegov tim je zadesila ista sudbina. Kao posljednja prepreka za plasman u grupnu fazu nekadašnjeg Kupa UEFA ukazao se Cluj, ekipa koja je prošle godine igrala evropsku klupsku elitu. Prva utakmica pokazala je da se radi o izuzetno kvalitetnom timu. No, ono što je upalo u oko jeste odbrana, koja je najlošiji dio tima.

Kada je bordo tim napravio pritisak na posljednju liniju, uspjeli su stvoriti dvije stopostotne prilike i postići jedan pogodak. Kako bi prošli dalje nogometaši Sarajeva i danas moraju poentirati. Nogomet je, možda više od ičega, pitanje mentalne snage. Sa strepnjom se čeka početak susreta, prve minute koje će dati ideju o tome kako bi se stvari mogle razvijati, čeka se moguća greška koja bi bordo timu pružila mogućnost eliminacije Rumuna.

Evo šta je za Sarajevo-x.com rekao Almir Turković, prvi asistent Mehmeda Janjoša: "Motivacija je velika, suparnik je izuzetno kvalitetna ekipa. Idemo još jednom dokazati da nismo slučajno tu gdje jesmo. Rumuni imaju opasan vezni red i napad, ali imaju i pukotine u odbrani. Tu vidim našu šansu. Nakon prvog meča primjetno je da sa velikim respektom dočekuju Sarajevo. Mnogo ozbiljnije će pristupiti ovoj utakmici i očekujemo atake od prve minute. Do sada se pokazalo da su nam kobne prve minute susreta, pa smo mnogo o tome razgovarali sa igračima. Nadam se da se to danas neće desiti. Svi igrači moraju biti skoncentrisani i fokusirani. Moramo igrati brzo i ne smijemo dopustiti da primimo rani pogodak. U prilici smo da uđemo u historiju kao jedini bh. klub koji je ušao u grupnu fazu ovog natjecanja. Igrači će dati sve od sebe da dođu do tog cilja. S obzirom da trebamo postići pogodak postoji mogućnost da u špicu pored Avdića zaigra i Jahović".

Ono što posebno veseli navijače tima sa Koševe jeste činjenica da igrači Sarajeva sa mnogo optimizma putuju na Karpate. Strateg bordo tima pripremio je taktiku za Cluj. Želi iskoristiti sve slabosti suparnika, posebice u odbrani. Naročito je podvukao da je važno "paralizirati" vezni red. Stoga će ovaj dio tima biti pod velikim teretom, ako svi budu u dobro izdanju, Sarajevo se može nadati povoljno rezultatu. No, ako neko podbaci, bordo tim može proći loše. Nadamo se da to neće desiti. U prvom sudaru bili su dominantni 70 minuta, što je pokazalo da se mogu nositi sa Clujom.

Na gostovanjima u Slovačkoj i Švedskoj uspjeli su postići pogodak, pa u bordo svlačionici vjeruju da će nastaviti seriju. Anketa na našem portalu pokazala je da 60% čitatelja vjeruje u prolaz bordo tima, dok 40% ne misli tako.

Vjerovatni sastav Sarajeva: Alaim, Rizvanović, Belošević, Torlak, Maksumić, Dudo (Ihtijarević), Muminović, Džakmić, Jahović (Janjoš), Hadžić, Avdić.

Utakmicu sudi Pereira Gomes (glavni sudija), Batisat Tome i Manuel Silva Kardinal (pomoćnici), svi iz Portugala, delegat je Baruta (Njemačka).

Treba napomenuti da ovo neće biti prvi sudar Sarajeva sa rumunskim ekipama. Naime, u sezoni 1982/83. tim sa Koševa je odmjerio snage sa Kornuvulom. U gostima su odigrali 4-4, a kući su predvođeni sjajnim Pašićem slavili 4-0. Prije tri godine sastali su se i sa Rapidom iz Bukurešta. U to vrijeme na klupi bordo tima sjedio je Husref Musemić. Pobjeda u glavnom gradu BiH od 1-0 nije bila dovoljna, jer je Rapid u uzvratu slavio 2-0.

Statistika pokazuje da su u dvobojima sa Rumunima jednom prošli, a jednom ispali. Šta očekivati sada? Prolaz ili promjena tradicije?

Utakmica počinje u 18.45 sati.