Premijer liga BiH
14

Sarajevo na Koševu protiv Radnika, lokalni derbi između Borca i Krupe

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na današnjem rasporedu 20. kola BHT Premijer lige nalaze se preostale tri utakmice u kojima se sastaju GOŠK i Čelik, Sarajevo i Radnik te Borac i Krupa.

Jučer su igrale tri prvplasirane ekipe Premijer lige Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg. Sve ti ekipe su upisale pobjede. Željezničar je kao domaćin savladao Slobodu (1:0), Zrinjski je u gostima pobijedio Mladost iz Doboja kod Kaknja (2:1), kao što je i Široki u gostima slavio protiv Viteza (4:1).

Sarajevo - Radnik Bijeljina (14:30, Moja TV)

Porazom od Širokog na Pecari u 19. kolu Sarajevu se borba za titulom prvaka BiH pretvorila u skoro pa nemoguću misiju. Ipak, ekipa Husrefa Musemića i dalje ima veliku borbu pred sobom, a to je borba za nastup u evropskim takmičenjima, odnosno borba za treće mjesto na kojem je sada Široki koji ima šest bodova i utakmicu više od Sarajeva. U sastavu Bordo tima danas neće biti Amara Rahmanovića koji odrađuje suspenziju zbog tri žuta kartona.

Radnik se bori za ulazak u Ligu za prvaka koja počinje nakon 22. kola regularnog dijela sezone. Tim iz Bijeljine je na šestom mjestu s utakmicom manje i dva boda više od Mladosti. Eventualna pobjeda značila bi i skoro siguran plasman u Ligu za prvaka, ali Radnik i ovako sam određuje svoju sudbinu, a do kraja regularnog dijela prvenstva očekuje ga domaći meč protiv Širokog i gostovanje Vitezu.

GOŠK - Čelik (14:30)

U Gabeli se sastaju dva tima koja će voditi grčevitu borbu za opstanak. GOŠK je u prošlom kolu poražen od Zrinjskog u meču koji su obilježile sudijske odluke Emira Spahalića. Zrinjski je uz pomoć dva dosuđena penala stigao do preokreta i pobjede nad GOŠK-om (3:2) koji je bio ogorčen suđenjem. Tim Feđe Dudića danas želi ostvariri pobjedu kako bi pobjegao na sedam bodova razlike Čeliku.

Trener Zeničana Slaven Musa odlično poznaje svog protivnika pošto je prije dolaska u Čelik u ovoj sezoni vodio upravo GOŠK. Zahvaljujući ponajviše ogromnim promjenama u klubu Čelik je u prošlom kolu kod kuće savladao Vitez (1:0), ali put do te pobjede nije bio lagan, pa je meč odlučen golom iz slobodnog udarca koji je fantastično realizirao Aldin Šišić.

Borac - Krupa (15:30, BHRT)

U Banjoj Luci će se igrati lokalni derbi između Borca i Krupe. Domaćin mora slaviti ako želi nastaviti borbu za plasman u Ligu za prvaka, jer sve drugo bi ekipu Igora Jankovića praktički izbacilo iz te utrke, jer u posljednja dva kola regularnog dijela Borac ima teško gostovanje Slobodi, a onda i izuzetno težak okršaj na domaćem terenu protiv Zrinjskog. Uz sve to, ispred sebe ima i Radnik koji mu trenutno bježi dva boda te Mladost koja trenutno ima bod prednosti.

Krupu će samo čudo spriječiti od plasmana u Ligu za prvaka, jer tim Slobodana Starčevića ima šest bodova prednosti u odnosu na sedmoplasiranu Mladost, odnosno sedam bodova prednosti u odnosu na Borac što znači da je Krupi u ovom kolu dovoljan remi kako bi osigurala nastup u Ligi za prvaka. U slučaju poraza od Borca ekipa Krupe će do kraja regularnog dijela prvenstva u mečevima protiv Sarajeva kod kuće i Širokog u gostima morati osvojiti minimalno tri boda kako bi izborila Ligu za prvaka. U ovom meču za Krupu neće igrati Radosav Aleksić koji je suspendovan zbog tri žuta kartona.

Tabela: