2. pretkolo Evropske lige
0

Sarajevo na gostovanju kod Orebra odigralo 0:0

Piše: Dalibor Bošnjak
U prvoj utakmici 2. pretkola Evropske Lige, FK Sarajevo je bio gost švedskoj ekipi Orebro. Bh. predstavnik u ovom takmičenju je ostvario odličan rezultat pred revanš na svom stadionu odigravši 0:0 protiv švedske ekipe.

Od prve minute su za Sarajevo zaigrali Hamzić, Dupovac, Torlak, Obuća, Kojašević, Šćepanović, Čomor, Haskić, Suljić, Belošević i Kenan Handžić. Ekipu je prvi put u jednoj zvaničnoj utakmici vodio novi trener Jirži Plišek.

Trener domaćih, Sixten Bostrom, odlučio se za sljedećih 11 igrača: Alvbåge, Haginge, Wikström, Nordback, Staaf, Wirtanen, Astvald, Wowoah, Gerzić, Rama i Paulinho.

U prvim minutama susreta su gledatelji mogli vidjeti početno ispitivanje snaga. U 9. minuti su domaći odigrali brzu kontru koju je zaustavio Sedin Torlak. Šest minuta kasnije je Šćepanović nakon prekršaja dobio žuti karton.

Prvu priliku za vodstvo je Sarajevo imalo u 21. minuti kada je iz slobodnog udarca zaprijetio Damir Kojašević. Nakon toga se naš predstavnik oslobodio pritiska i pružio dopadljivu igru. Potom je uslijedio drugi val žestokih napada Orebra, ali je odbrana "bordo" ekipe u nekoliko navrata odličnim intervencijama sačuvala svoj gol. Dobar pokušaj je imao i Bosanac u redovima Šveđana, Nordin Gerzić, ali nije bio precizan.

U 36. minuti je zabilježena sporna situacija kada je u kaznenom prostoru domaćih oboren Kojašević, no sudija se nije oglasio. U posljednjim trenucima prvog poluvremena su igrači Orebra napravili nekoliko prilika pred golom Dine Hamzića, ali promjene rezultata nije bilo. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Početkom drugog poluvremena je greška Kojaševića rezultirala žutim kartonom za Amera Dupovca, koji je bio prisiljen nepropisno zaustaviti Paulinha. Nakon slobodnog udarca Wowoaha, Hamzić je bez problema uhvatio loptu. Golman Sarajeva je odlično intervenisao u 58. minuti kada je odbranio šut Astvalda. Domaći nisu iskoristili do tada najbolju priliku na utakmici.

Druga sporna situacija se dogodila u 63. minuti susreta. Jedan od igrača Orebra je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali jedanaesterca nije bilo. Potom je i Nermin Haskić isprobao svoj šut, ali nije bio precizan. Drugu stopostotnu šansu su domaći propustili realizovati u 69. minuti. Hamzić je ponovo fenomenalno zaustavio udarac Staafa. Haskića je u 71. minuti zamijenio Haris Handžić.

Treći "zicer" za Orebro je promašio Nordback u 76. minuti utakmice. Njegov je šut završio preko gola. Asmira Suljića je u 82. minuti zamijenio Almir Šmigalović. Četiri minute kasnije je Sarajevo imalo odličnu šansu da Švedsku napusti sa punim plijenom. Haris Handžić je odlično prošao po lijevoj strani i ubacio za Vučinu Šćepanovića, ali je svoj tim spasio Wikstrom. Na drugoj strani je opasan napad Orebra zaustavio odlični Sedin Torlak. Do kraja susreta nije bilo promjene rezultata. Sarajevo je na gostovanju kod Orebra ostvarilo odličan rezultat pred revanš na svom stadionu odigravši 0:0. U uzvratnoj utakmici naš predstavnik ima dobru šansu ostvariti konačan trijumf nad Šveđanima i plasirati se u naredni krug takmičenja.

Nakon utakmice je održana i konferencija za medije na kojoj su se novinarima obratili Plišek i Bostrom.

"Ovu smo utakmicu odigrali disciplinovano, ali nam fali fizičke sprema. Igrači su ispoštovali sve što smo dogovorili u svlačionici. Žao mi je što nismo postigli gol, imali smo prilike za pobjedu. U revanšu imamo dobre šanse. Možemo proći, ali moramo biti oprezni", izjavio je Plišek.

"Imali smo više prilika od našeg protivnika. Žao mi je što nismo ostvarili prvu pobjedu u Evropi. Ipak, nadamo se prolazu. Šanse u revanšu su podjednake", rekao je Bostrom.

2. pretkolo Evropske lige, prva utakmica:

Orebro - Sarajevo 0:0