Podaci Mozzartsporta
1.2k

Sarajevo je naš najuspješniji klub u Evropi svih vremena, Velež u vrijeme bivše države

K. H.
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: D. S./Klix.ba)
FK Sarajevo najuspješniji je bh. klub u evropskim takmičenjima u historiji, pokazalo je novo istraživanje portala Mozzartsport.

Što se tiče Kupa šampiona koji se igrao od 1955. do 1992. godine, a u kontekstu uspješnosti svih regionalnih klubova, ubjedljivo na prvom mjestu je Crvena zvezda, drugi je Partizan, treći Hajduk, dok je najbolje rangirani klub Sarajevo koje je na petom mjestu. Od bh. klubova, u vrhu je još Željezničar koji je na sedmoj poziciji.

U Kupu pobjednika kupova koji se igrao od 1960. do 1992. godine najbolje rangiran klub je Dinamo, ispred Hajduka i Crvene zvezde, dok je najbolji bh. klub Velež koji je na šestom mjestu u regionu, dva mjesta ispred banjalučkog Borca.

U Kupu sajamskih gradova koji se igrao od 1961. do 1971. godine najbolji je Dinamo, ispred Crvene zvezde i Vojvodine, dok je najbolji bh. klub Željezničar koji je na desetom mjestu. U Kupu UEFA-a, od 1971. do 1992. godine najbolja je Crvena zvezda, Velež je najbolji bh. klub i nalazi se na šestoj mjestu, dok je Željezničar na sedmoj poziciji.

Na kraju, u zbiru svih rezultata najbolja je Crvena zvezda, drugi je Partizan, treći Hajduk i četvrti Dinamo, dok je najbolji bh. klub Velež koji je na sedmom mjestu, ispred Sarajeva koje je na osmom i Željezničara koji je na devetom mjestu.

Rezultati u vrijeme BiH

FK Sarajevo najuspješniji je bh. klub u historiji na osnovu rezultata od 1992. godine, a oni su na prvom mjestu, ispred Željezičara koji je drugi i Širokog Brijega te Zrinjskog koji su na trećem, odnosno četvrtom mjestu. Slijedi Modriča, Borac, Leotar, te Brotnjo, Slavija i Budućnost koji su u također u prvih 10.

U Ligi prvaka najbolji je Željezničar, drugi je Zrinjski, a treće Sarajevo, dok je u Evropskoj ligi najbolje Sarajevo, ispred Širokog Brijega i Zrinjskog. Željo je tek na četvrtom mjestu. Sarajevo je također najbolje u Kupu UEFA, ispred Željezničara i Širokog Brijega.

Ukupni rezultati

Samim tim, od 1955. godine najbolji bh. klub u Evropi je FK Sarajevo, ispred Željezničara koji je na drugom mjestu i Veleža koji je treći. Slijede Široki Brijeg, Zrinjski, Borac i Modriča, a mjesto u prvih deset još su zauzeli Sloboda, Leotar i Brotnjo.

Opširnije rezultate i čitavu tabelu, kako u BiH tako i u svim državama regiona, do i nakon raspada bivše države Jugoslavije, možete pročitati na portalu Mozzartsport.