Napredak iz dana u dan
43

Sarajevo ima igrača u četvrtfinalu Eura U-21, nastavljena bajka nogometaša Gruzije

D. P.
Guliashvili u suzama nakon meča s Belgijom u drugom kolu (Foto: Screenshot)
Guliashvili u suzama nakon meča s Belgijom u drugom kolu (Foto: Screenshot)
Bajkoviti progres gruzijskog nogometa nastavio se plasmanom U-21 reprezentacije u četvrtfinale Evropskog prvenstva kojem je ova zemlja i domaćin.

Gruzijci u posljednjih nekoliko godina mnogo ulažu u razvoj nogometa i od amaterske reprezentacije postali su tvrd "orah" za gotovo sve nogometne selekcije Evrope.

Na svojoj koži evoluciju gruzijskog nogometa osjetile su i sile, pošto je ova reprezentacija osvojila grupu i plasirala se u četvrtfinale u strahovito teškoj konkurenciji rivala.

Gruzija je osvojila grupu protiv, pazite sad, tri selekcije s možda i najpotentnijim nogometašima Evrope. To su Nizozemska, Belgija i Portugal, zemlje koje oduvijek daju desetine talentovanih mladih igrača svake generacije.

Gruzijcima je za osvajanje grupe bio dovoljan remi protiv Nizozemske danas u trećem kolu (1:1). Treći nastup danas je upisao i nogometaš FK Sarajevo Giorgi Guliashvili, koji je tako izborio plasman u četvrtfinale.

Gruzija će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv nekog od rivala iz grupe C, odnosno protiv selekcije koja završi druga u grupi, a to mogu biti Češka, Njemačka i Izrael.

Kada je nogometaš Sarajeva u pitanju, Guliashvili je upisao sva tri nastupa u grupi, a u drugom kolu protiv Belgije u 87. minuti pogodio je za 2:2 i tim golom poveo svoju selekciju ka velikom uspjehu.

Tabela:

Standings provided by Sofascore