Nogomet
106

Sarajevo igra na sigurno - da ne izgubi

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Tim sa Koševa novim četvrtim ovosezonskim remijem u Gradačcu sa Zvijezdom (sva četiri završila 0:0) udaljio se od mogućeg osvajanja prvog mjesta na jesenjoj polusezoni.

Tako rani pad svakako je ozbiljan rezultatski neuspjeh, posebno kada se uzme u obzir činjenica da ostali konkurenti nisu toliko kvalitetni. S druge strane, Uprava kluba iz Titove 38/b osigurala je igračima i stručnom štabu dobre uvjete za rad.

Nedovoljan broj osvojenih bodova, ukupno 19 od mogućih 33, treba zabrinuti čelnike kluba kada pogledaju povoljan raspored u dosadašnjem dijelu sezone. Izabranici Husrefa Musemića igrali su šest utakmica kao domaćini, dok su imali dva gostovanja na koja su mogli otići trolejbusom (Olimpic i Slavija). Od ukupno 11 mečeva, nogometaši Bordo tima osam su igrali u gradu na Miljacki. Stoga je bodovni saldo nedovoljan za visoko postavljene ambicije. Dodamo li ovom da je na domaćem terenu izgubljeno osam bodova (uključujući i poraz od Borca za zelenim stolom), onda je jasno da nešto ne štima. Ipak, ono što najviše zabrinjava pristalice koševskog premijerligaša jeste igra koja je mjesecima siva i bezlična.

Kako dobro centrirati?

Od tužne koševske noći i sramotnog ispadanja od Kukesija u Evropskoj ligi malo se toga promijenilo (ne znamo da li je određeno ko izvodi jedanaesterac). Pojedini igrači i dalje prave elementarne greške prilikom izvođenja auta, dodavanja, a posebno iz prekida iz kojih je Sarajevo potpuno bezopasno. Neshvatljivo je kako loše centriraju i prave početničke greške. Pitamo se šta rade na treningu.

Dosta toga s razlogom se može prigovoriti i prvom šefu struke Musemiću koji konstantno forsira istu taktiku, a napretka nema. Formacijski oprez sa kojim igrači ulaze u svaku utakmicu pokazuje da Musemić najčešće igra na sigurno - da ne izgubi. To se najbolje demnostriralo kada je Mladost iz Velike Obarske odnijela bod sa najvećeg bh. stadiona. Također, to potvrđuju i ostali remiji bez golova i 70 minuta prekinute utakmice sa Borcem. Svaki suparnik unaprijed zna taktiku. Nemoguća su iznenađenja.

Nedostaje više hrabrosti i ofanzive

Napadač Nikola Komazec često je odsječen u vrhu napada, a sredina, koja je srce svake ekipe, najčešć dobro igra samo jedno poluvrijeme. Nejasno je zbog čega prvi šef struke ne igra sa više rizika, sa više hrabrosti i ofanzive. Ako neka ekipa uporno radi na načinu igre, onda valjda vježba da u ključnim momentima bude u najboljem izdanju – da postigne pogodak. Ili možda Musemić misli da igra sa dva napadača ostavlja previše prostora suparniku? Najbliže istini čini nam se ovo posljednje.

Kako god, trener se odlučio za formaciju sa mnogo defanzive. Dakako, da bi se napravilo nešto više Musemiću neće pomoći bijes koji demonstrira svaku utakmicu sa klupe (gdje ponekad i pretjera), neće pomoći bacanje flašica sa vodom. Ono što je činjenica, jer brojke su nemilosrdne, rezultata i iskoraka nema.

Sarajevu se historija često ponavlja. Svaka jesen donosi bolna prizemljenja. Iako je ove godine rukovodstvo kluba organizovalo pripreme na vrhunskom nivou, a klub je organizacijski posložen na visokom nivou, sportskog iskoraka još uvijek nema.