Finalni dvoboj
203

Sarajevo igra jubilarno deseto, a Široki Brijeg sedmo finale u kupu

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U finalu Kupa BiH koje se na programu 10. i 17. maja igrat će Sarajevo i Široki Brijeg.

Tim sa Koševa je prošle srijede pobjedom u Doboju pored Kaknja rezultatom 3:2 (ukupno slavili 4:3) izborio finale. Suparnika su saznali danas kada je tim sa Pecare na Grbavici slavio sa 3:0 (sa ukupnih 4:0) i eliminisao Željezničar.

Ova dva kluba igrali su već jednom u završnici najmasovnijeg takmičenja. Bilo je to 2005. godine, a tada je Sarajevo bilo uspješnije. Slavili su na Pecari 1:0, a uzvrat na najvećem bh. stadionu okončan je rezultatom 1:1 te je Bordo tim osvojio trofej.

Za koševskog premijerligaša bit će ovo jubilarno deseto finale u najmasovnijem takmičenju. Dva puta su igrali završniu Kup maršala Tita nekadašnje Jugoslavije, a sedam finala odigrali su u okviru Kupa BiH. S druge strane, za Široki Brijeg će ovo biti sedmo finale.

Sarajevo u borbi za šesti trofej u najmasovnijem takmičenju

Bordo tim je najtrofejniji bh. klub u ovom takmičenju. Osvojili su (kao i Željezničar) pet trofeja Kupa BiH. Tim sa Koševa dotakao je vrh 1997. godine kada su u finalu savladali Željezničar 2:0. Godinu dana poslije bili su bolji od tuzlanske Slobode rezultatom 1:0. Novi trofej u ovom takmičenju osvojili su 2002. godine. Tada su u finalnom okršaju ponovo bili bolji od gradskog rivala Željezničara u dramatičnoj završnici. Semafor je na Koševu pokazivao 2:1.

Tri godine poslije u dvomeču sa Širokim Brijegom slavili su ukupnim rezultatom 2:1. Peti trofej u koševske vitrine stigao je nakon devet godina čekanja. Godina je bila 2014., a Sarajevo je u dvomeču nadigralo Čelik sa ukupnih 5:1. Osim pet osvojenih pehara, tim sa Koševa je poražen u dva finala Kupa BiH. Visočka Bosna bila je bolja od Sarajeva 1999. godine, dok je dvije godine poslije gradski rival Željezničar pobijedio na najvećem bh. stadionu rezultatom 3:2.

Sarajevo je nastupalo u finalu Kupa maršala Tita 1967. godine. Igrala se jedna utakmica u Splitu protiv Hajduka, a domaći tim je slavio rezultatom 2:1.

Također, uspješna generacija tima sa Koševa igrala je 1983. godine u finalu protiv zagrebačkog Dinama, a na kraju su Modri bili bolji rezultatom 3:2. Na putu do ovogodišnjeg finala eliminisali su Bratstvo, Kozaru, Travnik i Mladost Doboj Kakanj. Kada se podvuče crta, statistika pokazuje kako je Sarajevo u devet odigranih finala upisalo pet pobjeda i četiri poraza (dva u finalu Kupa maršala Tita i dva u finalu Kupa BiH).

Široki Brijeg sjajnom partijom poslao jasnu poruku

Izabranici Gorana Sablića odigrali su danas sjajno na Grbavici i deklasirali su Željezničar sa 3:0. U sedmom finalu pokušat će doći do trećeg trofeja u Kupu BiH. Prvo finale tim sa Pecare izborio je 2005.godine kada su eliminisani od Sarajeva, što je već spomenuto. Godinu poslije Orašje je bilo bolje. Nakon 0:0 na Pecari na svom stadionu su pobijedili 3:0 i dotakli su vrh. Treće uzastopno finale 2007. godine bilo je uspješno za Široki Brijeg. U dvomeču su bili bolji od Slavije (1:1 i 2:1). Tada su stigli do prvog pehara.

Četvrto finale igrali su 2012. godine protiv FK Željezničar. Plavi su slavili na Grbavici 1:0, a na Pecari je bilo 0:0. No, i godinu poslije isti rivali su odmjerili snage u finalu. Nakon što je u oba meča bilo po 1:1 tim iz Hercegovine je bio bolji sa jedanaest metara i osvojili su drugi trofej u Kupu BiH.

Posljednje finale Široki Brijeg je igrao prije dvije godine protiv Olimpica. U obje utakmice rezultat je bio identičan - 1:1. Na Koševu su se izvodili jedanaesterci, a najmlađi sarajevski premijerligaš imao je više sreće.

Do finala 2017. godine imali su težak zadatak, a eliminisali su Čapljinu, Slobodu, Zrinjski i Željezničar.

Statistički, Široki Brijeg je dosadašnjih šest finala dva puta izašao kao pobjednik, dok su četiri puta morali čestitali protivniku.