3. kolo kvalifikacija
15

Sarajevo i Zrinjski u nemogućoj misiji zvanoj prolazak u play-off Evropske lige

E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Pred nogometašima Sarajeva i Zrinjskog danas su izuzetno veliki izazovi u uzvratnim susretima trećeg kola kvalifikacija za Evropsku ligu.

Sarajevo će gostovati u Bjelorusiji kod BATE Borisova nakon što je kod kuće u Zenici izgubilo rezultatom 2:1.

Prvak Bosne i Hercegovine nalazi se u izuzetno nezavidnoj situaciji s obzirom na povrede desetak igrača te bi prolazak u play-off bio ogromno iznenađenje.

Ipak, šef stručnog štaba Bordo tima Husref Musemić je optimističan.

"Imamo negativan rezultat iz prve utakmice te ćemo sutra učiniti sve da ga popravimo i dovedemo utakmicu u neizvjesnost. Mislim da rezultat iz prve utakmice nije realan, ali to je nogomet. BATE Borisov je iskoristio svoje šanse, mi nismo i nadamo se da ćemo sutra imati više sreće i umijeća u onim šansama koje ćemo stvoriti. Nisu svi ozdravili, Ahmetović je došao s nama, on će sutra sigurno igrati, ali vidjet ćemo koliko", rekao je Musemić.

Zrinjski također ima negativan rezultat iz prvog susreta. Švedski Malmö je slavio kod kuće uz uvjerljivih 3:0 i već je jednom nogom osigurao prolazak dalje.

Otežavajuća okolnost za Zrinjski će biti i ta što će, poput Sarajeva u duelu s BATE-om, biti "podstanar".

Viceprvak BiH će svoj domaći susret igrati u Širokom Brijegu, a trener Hari Vukas kaže kako je njegova ekipa spremna za izazov koji je pred njima.

"Svi znamo šta nogomet može donijeti i koliko je mala granica između odlaska gore i padanja na dno i našu nadu nam ne može niko oduzeti. Argument za tu nadu koju imamo je naša priprema za ovu utakmicu. Nismo igrali prvenstvenu utakmicu i relativno smo se odmorili, imali mirnu pripremu, napravili neke ideje i možemo reći da smo spremni. Oni će vjerovatno željeti postići jedan gol tako da moramo biti hrabriji i odlučniji te u određenim segmentima igre preuzeti i rizik", kazao je strateg Zrinjskog.

Susreti BATE - Sarajevo i Zrinjski - Malmö igraju se danas od 19 sati. Meč iz Borisova prenosit će BHT1, dok će duel sa Pecare biti na Arena Sportu.