Premijer liga BiH
14

Sarajevo i Zrinjski na Koševu igraju veliki derbi, Čelik gostuje Metallegheu

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U okviru 3. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak danas se igra po jedna utakmica. U borbi za naslov prvaka Sarajevo na Koševu dočekuje Zrinjski, dok će Metalleghe u Banjoj Luci ugostiti Čelik.

Bordo timu na megdan stiže aktuelni prvak. Izabranici Mehmeda Janjoša u pozitivnoj atmosferi, nakon trijumfa na Tušnju dočekuju Plemiće. Vrlo dobro izdanje u Tuzli potvrdilo je da aktuelna ekipa Sarajeva može otići daleko. Sve linije su ponovo organizirane, a Haris Duljević je sjajan.

Za trijumf protiv tima iz Mostara bit će potrebna borba do krajnjih granica svojih mogućnosti.

"Sve utakmice su bitne, sve nose tri boda i ne mislim da će samo derbi utakmice odrediti prvaka BiH. Ne vjerujem da možemo uraditi nešto da iznenadimo Zrinjski, kao ni oni nas. Derbi može odlučiti jedan dobar potez ili jedan pojedinac. Mi smo u prednosti zbog navijača, a vidjet ćemo ishod na utakmici. Mislim da će Zrinjski ići na pobjedu", rekao je strateg Sarajeva Mehmed Janjoš koji neće moći računati na povrijeđene Sašu Balića i Sašu Novakovića, ali će u konkurenciji za tim biti Said Husejinović i Nermin Crnkić.

Okršaj na najvećem bh. stadionu bit će sudar dva posljednja prvaka BiH. Sarajevo je dotaklo vrh 2015., dok je Zrinjski suvereno promarširao Premijer ligom 2016. godine. Logično je očekivati da će domaći na početku utakmice, nošeni podrškom navijača, primorati goste da igraju defanzivnije. Ipak, kako minute budu odmicale Zrinjski će težiti da uspostavi kontrolu igre i da krene ofanzivnije ka domaćem golu. Sve sugerira da će se voditi bitka za svaki centimetar terena.

Izabranici Blaža Sliškovića najavili su kako će na Koševu pokušati pobijediti. Svjesni su da to neće biti lako, ali vjeruju u svoj kvalitet. Goste će bodriti oko 200 navijača.

Metalleghe u Banjoj Luci dočekuje Čelik. U slučaju trijumfa domaćih, crveno- crni bi se našli u nemogućoj misiji za opstanak u društvu najboljih. Nakon pobjede Čelika nad Vitezom šanse za opstankom su postale realnije. Osim toga, približili su se luci spasa i u slučaju osvajanja tri boda protiv novajlije u ligi ostvaranje cilja bilo bi mnogo lakše.

U taboru Metalleghea najavljuju ofanzivnu igru . Žele osvojiti kompletan plijen i osigurati opstanak.

Parovi i satnica:

Liga za prvaka Sarajevo – Zrinjski 19:00 sati (prijenos na Arena Sport 1)

Rezultati utakmica odigranih u subotu: Željezničar – Krupa 1:0, Radnik – Sloboda 0:1.

Liga za opstanak

Metalleghe – Čelik 16:30 sati (prijenos na Moja TV)

Rezultati utakmica odigranih u subotu: Vitez – Široki Brijeg 1:1, Mladost DK – Olimpic 2:2