Na redu je praška Sparta
0

FOTO+VIDEO / Sarajevo eliminisalo švedski Orebro

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nogometaši Sarajeva opravdali su očekivanja i u revanš susretu 2. pretkola Evropske lige savladali i eliminisali švedski Orebro.

Junak pobjede tima sa Koševa je ovosezonsko pojačanje Nermin Haskić, koji je bio dvostruki strijelac. Prvi gol je postigao u 46. minuti nakon što je golman Šveđana odbio šut Beloševića, a Haskić pospremio loptu u mrežu iz peterca.

U 62. Haskić je završio posao, ali velike zasluge u toj akciji pripadaju Sedinu Torlaku koji je presjekao jednu loptu gostiju, povukao je prema naprijed, a onda sjajno uposlio Haskića koji je poentirao za 2:0 "kroz golmana" gostiju.

Sasvim je zasluženo Sarajevo prošlo dalje, nakon što su veliki dio posla završili već u prvoj utakmici u Švedskoj odigravši bez golova. U revanšu, protivniku nisu prepustili nimalo šanse za prolaz.

Krenuli su napadački od samog početka i dominirali cijelo prvo poluvrijeme, koje je ipak završilo 0:0. Upravo je na samom kraju prvog dijela Obuća propustio prvu veliku šansu, kad je golman uhvatio njegov šut s penala. No, srećom, raspoložen je bio Haskić, koji je propušteno nadoknadio već u prvoj minuti nastavka. Ono što je sjajno jeste činjenica da je Sarajevo napadalo i nakon poprilično sigurnih 2:0. Najveću šansu za 3:0 imao je Suljić, izašao je sam pred golmana, ali je potom šutirao u njega.

Valja napomenuti da je publika velikim aplauzom nagradila Damira Hadžića koji se oporavio od teške povrede. Hadžić je ušao u 80. minuti susreta, a podsjetimo, upravo je on bio jedan od junaka pobjede nad Helsingborgom prije dvije godine, kad je fantastičnim šutem s više od 25 metara matirao golmana Šveđana.

Za Sarajevo su u večerašnjem meču nastupili: Hamzić, Dupovac, Torlak, Obuća, Kojašević (od 85. Bajraktarević), Šćepanović (od 90. H. Handžić), Čomor, Haskić, Suljić (od 81. Hadžić), Belošević, K. Handžić.

Trener Šveđana Sixten Bostrom je na pres-konferenciji nakon meča zahvalio domaćinima.

"Znali smo da će utakmica biti teška. Sarajevo je imalo veći posjed lopte. Jedanaesterac je lako dosuđen, a primili smo gol odmah na početku drugog poluvremena i to nas je sputalo. Nakon drugog gola bilo je nemoguće da se vratimo", kazao je Bostrom, te čestitao nogometašima Sarajeva na zasluženoj pobjedi.

Češki stručnjak na klupi Sarajeva, Jiri Plišek, bio je sretan zbog dobre igre Sarajeva.

"Igrači su ispoštovali sve što smo dogovorili, bili smo prava ekipa. Sada se spremamo za Spartu iz Praga. Specijalno se zahvaljujem navijačima. Drago mi je što ih imamo uz sebe, fantastični su", poručio je Plišek.

Navijačima se zahvalio i dvostruki strijelac Nermin Haskić, koji je istakao da su igrači imali veliku želju za pobjedom.

Nogometaši Sarajeva u 3. pretkolu Evropske lige imat će dosta teži zadatak protiv praške Sparte, ali ako ćemo suditi prema večerašnjoj igri, možemo se nadati prolazu dalje i nakon dvomeča s proslavljenom češkom ekipom.

Rezultati revanš susreta drugog kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu (2):

FC Sheriff - Željezničar 0:0 (prvi meč 0:1) Sarajevo - Örebro 2:0 (0:0) Mika - Valerenga Oslo 0:1 (0:1) Irtysh Pavlodar - Metallurg Rustavi 0:2 (1:1) Gaz Metan Medias - KuPS Kuopio 2:0 (0:1)

Vojvodina - Vaduz 1:3 (2:0) Khazar Lenkoran - Maccabi Tel Aviv 0:0 (1:3) Ventspils - Shakhtyor Soligorsk 3:2 (1:0) Tallinna FC Levadia - Differdang 0:1 (0:0) Aktobe - Kecskemeti TE 0:0 (1:1) Elfsborg - Suduva 3:0 (1:1) Karabakh - EB/Streymur 0:0 (1:1) Honka - Hacken 0:2 (0:1) AEK Larnaca - Floriana 1:0 (8:0) Bnei Yehuda Tel Aviv - Sant Julia 2:0 (2:0) Dinamo Tbilisi - Llanelli 5:0 (1:2) FC Gagra - Anorthosis 2:0 (0:3) RB Salzburg - L. Metalurgs 0:0 (4:1) Trnava - KF Tirana 3:1 (0:0) Tromso - Paks 0:3 (1:1) Varteks - Iskra-Stali 3:1 (1:1) Vorskla Poltava - Glentoran 3:0 (2:0) FC Midtjylland - TNS 5:2 (3:1) Aalesund - Ferencvaros 3:1 (1:2) Lokomotiv Sofia - Metalurg Skoplje 3:2 (0:0) Thun - Vllaznia 2:1 (0:0) Žilina - Reykjavik 2:0 (0:3) Den Haag - Tauras Taurage 2:0 (3:2) Gaziantepspor - FC Minsk 4:1 (1:1) Jablonec - Flamurtari 5:1 (2:0) Olympiacos Volou - Rad Beograd 1:1 (1:0) Rabotnički - Juvenes/Dogana 3:0 (1:0) Westerlo - TPS Turku 0:0 (1:0)