Između euforije i očaja
136

Sarajevo doživjelo najteži poraz u historiji Premijer lige i bolno prizemljenje

H. Halvadžija
Nogometaše Sarajeva u narednoj utakmici čeka gostovanje Igmanu (Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaše Sarajeva u narednoj utakmici čeka gostovanje Igmanu (Foto: E. M./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva doživjeli su nezapamćen debakl i najteži poraz u historiji Premijer lige BiH protiv Tuzla Cityja (1:5), a utakmica na Bilinom polju otkrila je mnoge slabosti u igri tima s Koševa.

Nikada prije nije se desilo da Sarajevo izgubi tako ubjedljivo - rezultatski i igrom, pogotovo ne u utakmici u kojoj je bilo nominalni domaćin. Pamte se neki raniji porazi kao protiv Zrinjskog u dva navrata 4:0, Leotara (4:0), Željezničara (5:2) ili domaći posrtaji protiv Travnika i Modriče (2:4), ali Bordo tim je protiv Tuzla Cityja doživio pravi rezultatski debakl koji je mogao biti i izraženiji.

Gotovo svi nogometaši Sarajeva bili su indisponirani i ništa im nije polazilo za nogom protiv nadahnutog protivnika, a meč s Tuzlacima definitivno je pokazao da Bordo tim itekako ima nedostataka u igri.

Iako je na Koševo donio potpuno novu energiju i napadačkom igrom vratio navijače na tribine, Feđa Dudić sinoć je bio nadmudren od iskusnog Dragana Jovića.

Sloga i Posušje nisu uspjeli iskoristiti sve slabosti u odbrani Sarajeva koje su bile evidentne uprkos pobjedama Bordo tima, ali su pokazali kako se protiv Bordo tima treba igrati.

Za razliku od Dobojlija i Posušaka koji su stajali u niskom bloku i nisu imali snage i kvaliteta da u pojedinim trenucima dokrajče Sarajevo, Tuzlaci su se postavili hrabro, te su viskom presingom i brzim kontrama vješto iskoristili sve individualne greške i srljanje u igri Sarajeva.

Jasno je da je odbrana najveći problem ekipe Feđe Dudića i bez obzira na napadački potencijal Sarajeva, potrebno je da se stabilizuje i "utegne" ukoliko se Bordo tim planira boriti za trofeje.

Sinoćnjem debaklu Sarajeva kumovale su brojne indivudualne greške, pa čak i neki nesretni detalji kao što je penal u finišu poluvremena ili bizaran treći gol na staru drugog, ali i neadekvatan plan igre koji je u pojedinim trenucima bio hazarderski i samoubilački, do te mjere da se srljalo čak i kada je bilo jasno da je sve izgubljeno.

Tuzla City je samo ogolila probleme Sarajeva i kaznila sve ono što nisu uspjeli raniji rivali, iako je i tada bilo očigledno da u igri tima s Koševa ima "rupa".

Sarajevo na ovaj način definitivno neće moći igrati protiv kvalitetnijih i bržih ekipa, te će Dudić i njegovi izabranici morati mnogo mudrije i pametnije djelovati.

Bolno prizemljenje i blamaža došli su nakon izvanrednog početka sezone i euforije među navijačima Sarajeva, ali takve stvari se dešavaju u nogometu i potrebno je izvući pouke.

Feđa Dudić svakako je zaslužio podršku zbog sjajnog posla koji je do sada napravio na Koševu i kroz dosadašnju karijeru pokazao je da zna prevazići ovakve trenutke, a već za vikend protiv Igmana imat će mnogo jasniju sliku da li je to zaista bio samo užasno loš dan ekipe ili sistemski problem koji će morati rješavati.

Za kraj, spomenimo fenomenalne navijače Sarajeva. Njih gotovo 5.000 pohodilo je Bilino polje uprkos radnom danu i "običnoj" utakmici, te su svih 90 minuta bodrili svoj tim, čak i nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

Svojim ljubimcima oprostiili su blamažu i pružili veliku podršku, ali euforija je na Koševu vrlo brzo znala prerasti u očaj, te je jasno da novo slično razočarenje ne bi prihvatili tako lako.