Poslovna strana sporta
7

Sarajevo domaćin prvog Nogometnog kongresa za Centralnu i Istočnu Evropu

E. B.
Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo bit će domaćin prvog Nogometnog kongresa za Centralnu i Istočnu Evropu (FCE).

Program kongresa zasnovan je na rješavanju pravnih sporova u fudbalskoj industriji, te pružanje uvida u poslovnu stranu sporta u Evropi.

Inauguralno izdanje FCE-a će biti organizovano pod pokroviteljstvom Fudbalskog kluba Sarajevo, a kongres će se održati u Tarčin Hotel i Spa Resortu 18. i 19. oktobra 2019. godine.

Događaj je posvećen razvoju fudbala u regionu, a učesnici iz svih dijelova Centralne i Istočne Evrope razgovarat će o temi pravnih nauka u fudbalu, finansija i tehničkih pitanja sa kojima se susreću Fudbalski klubovi i savezi, te igrači i posrednici.

Kongres je nastao kao zajednička ideja generalne direktorice FK Sarajevo Sabrine Buljubašić, Markete Haindlove ispred Unije Fudbalera Česke Republike i Deva Kumar Parmar ispred Parmars i ISDE, s ciljem podržavanja obrazovanja i unapređenja svih sfera fudbala u regionu.

"Velika je čast biti domaćin ovako velikog događaja i ponosna sam što će biti realizovan pod pokroviteljstvom FK Sarajevo. U regiji se generalno malo fokusiramo na sportsko pravo i korporativni aspekt nogometa, te je važnost kongresa zbog toga još veća. U Sarajevo dolaze priznati stručnjaci iz oblasti prava, sportskih finansija i ostalih sfera fudbala da podijele svoje znanje sa svim zainteresovanima”, istakla je generalna direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić.

Učešće na Kongresu su već potvrdili Nuno Gomes, proslavljeni napadač reprezentacije Portugala i velikih evropskih klubova poput Benfike i Fiorentine.

Gomes trenutno obnaša funkciju generalnog menadžera Sport Lisboe i konsultanta NPlayersa. Pored Gomesa, Kongresu će prisustvovati Janez Pejovnik priznati stručnjak za sportsko pravo, trenutno član Arbitražnog tribunala Nogometnog saveza Slovenije, a zastupnik golmana Jana Oblaka. Jedan od učesnika je i Luis Fernando Pamplona Novaes, sportski advokat iz Brazila, te zastupnik Thiaga Da Silve, Evandrua i drugih.

Kompletna lista govornika dostupna je na zvaničnoj web stranici http://fc- europe.com.

"Iznimno sam ponosan što imam mogućnost biti dio FCE 2019 konferencije. Imati mogućnost biti dijelom prvog Kongresa koji se bavi pitanjem sportskog prava za područje Centralne i Istočne Evrope je ogromna stvar za moju firmu i mene, te nema sumnje da će govornici koji dolaze iz svih dijelova Evrope i svijeta na najbolji mogući način prenijeti svoje znanje svim prisutnim”, riječi su jednog od organizatora Kongresa, Deva Parmasa.

FCE je neprofitni kongres, a priliku učešća imaju svi - profesionalci, studenti, simpatizeri fudbala. Kongresu će prisustvovati internacionalni eksperti, a održat će se na engleskom jeziku uz mogućnost praćenja na bosanskom jeziku.

Prijave su otvorene do 17. oktobra, a više informacija o paketima i načinima plaćanja saznajte na http://fc-europe.com.