Postigao dogovor
18

Sanchez pristao na uslovnu kaznu zbog utaje poreza, platit će milion eura

Klix.ba
Alexis Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Alexis Sanchez (Foto: EPA-EFE)
Španski mediji pišu da je čileanski reprezentativac i nogometaš Manchester Uniteda Alexis Sanchez postigao dogovor sa tužiteljima u Španiji povodom optužbi za utaju poreza.

Sanchez probleme sa španskim vlastima ima već neko vrijeme, a optužbe datiraju iz perioda kada je bio član Barcelone. Napadač Uniteda je optužen da u Španiji nije platio porez od gotovo milion eura, tačnije 983.443 eura.

On je peti igrač povezan s Barcelonom koji je optužen za utaju poreza tokom boravka na stadionu Camp Nou. Ostali igrači su Lionel Messi, Samuel Eto'o, Adriano i Javier Mascherano.

Optužbe protiv Suareza se odnose na period između 2012. i 2013. godine. On je dobio značajne prihode od prava na korištenje njegovog lika i imena kada se stigao u Barcelonu te je trebao platiti porez, no tužitelji su rekli da je Sanchez to izbjegao simuliranjem transfera svojih prava na off-shore kompaniju na Malti pod imenom Numidia. Nogometaš je posjedovao 99 posto dionica Numidije.

Ipak, španska Marca piše da su glavobolje zbog utaje poreza sada prošlost za Sancheza, jer je postigao dogovor sa španskim tužiteljima. Dvadesetdevetogodišnji nogometaš je pristao na uslovnu kaznu od 19 mjeseci, tako da neće ići u zatvor, ali će platiti sva dugovanja uključujući kamate.