Nogomet
635

Šampionsko slavlje Portugala: Naplatili sve dugove, nisu birali sredstvo, pobijedili prognoze

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Jedna pobjeda u 90 minuta, tri remija u grupi, jedna pobjeda na penale i dvije pobjede nakon produžetaka. Ali, šampioni Evrope. Takve ne vole svi ili, preciznije, takve mrzite ili nipodaštavate ako ih već ne volite. Pitajte ih mare li za tim? Trofej je u rukama Portugala.

Sve jednog dana dođe na naplatu. Prije ili kasnije.

Sjećate se Eura 2000. godine. Ovako je bilo. Rezultatom 3:2 poražena je Engleska koja je u 20. minuti imala 2:0. Rezultatom 1:0 poražena je senzacija tog Eura Rumunija, a onda je sa 3:0 srušen tada aktuelni prvak Evrope Njemačka i nemilosrdno poslan kući. Pa je "spakovana" i Turska sa 2:0. Portugal je igrao polufinale do kojeg je došao sa četiri pobjede i gol-razlikom 9:2. I tu će povesti sa 1:0, ali će se Franzuci, da Francuzi, vratiti, otići na produžetke i zlatnim golom Zinedine Zidanea u 117. minuti plasirati u finale.

Portugal je plakao, a zbog žestokih reakcija na suđenje, Abel Xavier, Nuno Gomes i Paulo Bento dobili su drakonske kazne u klupskim i reprezentativnim takmičenjima pod UEFA-inom kontrolom. Xavier je dobio devet, Gomes osam, a Bento šest mjeseci zabrane igranja u UEFA-inim takmičenjima i mogli su igrati samo nacionalna takmičenja.

Bili su dobri, ali su pognutih glava otišli kući.

Četiri godine kasnije nadat će se naplati duga i osvajanju trofeja u svom dvorištu, ali tu priču već znate. Portugal je ponovo igrao lijepo. Rušio je Rusiju, Španiju, Englesku i Holandiju, ali ne i Grčku koja je u finalu imala jedan šut u okvri gola i jedan korner. I jedan gol iz tog šuta u okvir gola koji je postignut nakon tog kornera.

Tu je već veliku ulogu igrao i Ronaldo. Plakao je sa ostatkom neutješne zemlje i poručivao da će naplata doći.

Prije četiri godine Portugal je u grupi pomeo Holandiju, tada viceprvaka svijeta i poslao je kući, a onda je kasnije u polufinalu zakazao sudar sa prvacima svijeta i Evrope. Odlučili su penali i prečka Brune Alvesa koji je Portugalce vratio kući.

Ponovo su bili dobri, ali i neutješni nakon ispadanja.

Ponovimo priču s početka. Jedna pobjeda u 90 minuta, tri remija u grupi, jedan pobjeda na penale i dvije pobjede nakon produžetaka. Ali, šampioni Evrope. Takve ne vole svi ili, preciznije, takve mrzite i nipodaštavate ako ih več ne volite. Pitajte ih mare li za tim? Trofej je u rukama Portugala. Sada možemo gledati njihovo slavlje.