Nogomet
20

Šampioni beskućnici: Shakhtar Donetsk nastavlja igrati uprkos ratu

Klix.ba
Evropsko takmičenje najboljih klubova drugi je svijet u odnosu na surovi rat koji se vodi na istoku Ukrajine. Uprkos tome, ukrajinski fudbalski šampion Shakhtar Donetsk nastavlja igrati.
Igrači Shakhtara (Foto: EPA)
Igrači Shakhtara (Foto: EPA)

Iako su morali napustiti svoj stadion koji se nalazi u samom centu sukoba, igrači i čelništvo kluba zajedničkim naporima uspjeli su izboriti kvalifikacije za knockout fazu Lige prvaka, gdje ih u 16 najboljih čekaju neki od najvećih evropskih klubova, poput Bayerna iz Minhena.

Klub domaće utakmice igra u Lvivu, 966 km od svog stadiona Donbass Arene. Sjedište administracije i treninzi su u glavnom gradu Kievu.

U Lvivu, za razliku od Shakhtara koji drže pobunjenici, vlada snažan osjećaj patriotizma, snažniji nego u drugim ukrajinskim gradovima, piše BBC. Svaka porodica ima prijatelja i rođaka koji se bori na istoku zemlje ili donira ukrajinsku vojsku, kazao je gradonačelnik Andriy Sadoviy.

Uništena Donbass Arena
Uništena Donbass Arena

Strahovalo se da bi izbor Lviv Arene kao domaćeg terena Shakhtara mogao biti dočekan neprijateljski, međutim, to se nije dogodilo. Ekipa iz Donetska prihvaćena je kao predstavnik cijele Ukrajine u evropskim takmičenjima.

Igranje na Donbass Areni ne dolazi u obzir. Stadion sa 52.000 sjedećih mjesta, koji je izgrađen 2009. godine i bio je domaćin nekim utakmicama Eura 2012, ozbiljno je oštećen granatiranjem, posebno u augustu i oktobru. Zbog toga je klub u velikim gubicima, a iznajmljivanje stadiona u drugom gradu košta ih najmanje 8.000 dolara.

"Sva zarada je vezana uz mjesto u kojem igrate", kazao je generalni direktor kluba Sergey Palkin. "Odatle korak po korak gradite ostale resurse. U ovom trenutku izgubili smo sve, a samo će vrijeme dati odgovor na pitanje hoćemo li uspjeti spasiti situaciju".

Ipak, Palkin je naglasio da klub nema finansijskih poteškoća i da se plate isplaćuju na vrijeme.

Foto: Arhiv/EPA
Foto: Arhiv/EPA

Vlasnik Shakhtara je jedan od najbogatijih Ukrajinaca Rinat Akhmetov. On je rekao da je šteta na stadionu 100 miliona dolara, ali da to nije ništa u poređenju sa više od 4.000 izgubljenih života.

Igrači vrijeme provode na relaciji Kiev - Lviv, a vremenom su se navikli na ova putovanja.

"Veoma nam je teško jer imamo osjećaj kao da svaku igru igramo u gostima. Svaka tri dana letimo avionom", izjavio je kapiten Darijo Srna za BBC. "Nažalost, povratak na Donbass Arenu neće biti moguć još mjesecima. Prvo se sukob treba završiti".

Početkom ovog ljeta šest igrača odbilo je vratiti se u Ukrajinu nakon prijateljske utakmice u Francuskoj, istakavši da se ne osjećaju sigurnima. Ipak, sedmicu kasnije su se vratili.

"Nisam čuo da ijedan igrač razmišlja o odlasku iz kluba. Imam ugovor, sviđa mi se ovdje i ostat ću još dugo", kazao je Luis Adriano.