Velika iznenađenja
52

Samo su dva kluba u "ligama petice" i dalje neporažena u 2020. godini

DP
Mikel Arteta čini čuda u Arsenalu. Nakon preuzimanja ekipe u decembru, mora se reći da se Španac u početku nije najbolje snašao na novom poslu. Arsenal je najprije remizirao na gostovanju protiv Bournemouth, a svoju drugu utakmicu na klupi Arteta je neslavno završio porazom kod kuće od Chelseaja.

Međutim, klub iz Londona je u 2020. godini znatno popravio formu, piše givemesport.com.

Prije puta u Grčku na gostovanje Olympiacosa, Topnici su napravili niz od osam utakmica bez poraza u 2020. godini. Putovanje u Grčku i dvoboj s Olympiacosom na njegovom terenu uvijek je veliki izazov. Međutim, Arsenal je pružio odličnu partiju i savladao je protivnika rezultatom 1:0. Jedini pogodak na utakmici postigao je Alexandre Lacazette u 81. minuti, prevarivši golmana nakon dobre asistencije Bukaya Sake. Artetina ekipa sada ima pozitivan rezultat pred revanš susret koji je na programu sljedeće sedmice i favoriti su za plasman u osminu finala Evropske lige.

Nova pobjeda u Grčkoj znači da Arsenal ni u devetoj uzastopnoj utakmici u 2020. godini nije osjetio gorčinu poraza - pobijedio je pet puta, a četiri puta odigrao neriješeno. Uz to, pet su puta uspjeli sačuvati svoju mrežu, a u posljednje tri utakmice nisu primili gol.

Zvuči nevjerovatno, ali Arsenal je samo jedan od dvije ekipe u najjačim evropskim ligama koje nisu poražene ove godine. Liverpool, Juventus, Real Madrid, Barcelona, Manchester City, Paris Saint-Germain - svi su oni su barem jednom poraženi u 2020. Bayern, doduše, nije izgubio službenu utakmicu, ali je poražen u prijateljskoj utakmici protiv Nürnberga.

Iznenađujuće, ali drugi tim pored Arsenala koji nije poražen u 2020. je Verona. Italijanska ekipa nalazi se u nizu od devet utakmica bez poraza, zahvaljujući kojem su se domogli visokog petog mjesta na tabeli Serije A. Njihov posljednji poraz dogodio se 7. decembra i od tada su ostvarili pozitivne rezultate protiv Milana, Juventusa i Lazija.

Ostaje se vidjeti čiji će niz nepobjedivosti potrajati duže, ali u Londonu vlada veliki optimizam. Mikel Arteta je povratio pozitivni naboj na Arsenal i navijači počinju vjerovati da bi ih mogao vratiti u Ligu prvaka.

Čak bi im mogao isporučiti neki trofej ove sezone - pehar Evropske lige ili FA Cupa.