Sezona pri kraju
19

Samo je pet ozbiljnih kandidata za Zlatnu kopačku: Messi nije ni blizu vrha

E. B.
Lionel Messi: Rekorder sa šest Zlatnih kopački (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi: Rekorder sa šest Zlatnih kopački (Foto: EPA-EFE)
Prvenstva u evropskim nogometnim ligama se približavaju polako kraju, a samim tim i utrka za Zlatku kopačku.

U konkurenciji za najboljeg strijelca Evrope ostalo je samo pet pravih kandidata.

Za sada je najbolji Ciro Immobile koji je u dresu Lazija poszigao 25 pogodaka. S obzirom da se Italija nalazi među "ligama petice", njegovi pogoci se množe sa koeficijentom 2, te napadač rimske ekiep trenutno ima 50 bodova.

Iza njega su Bayernov Robert Lewandowski sa 44 boda (22 pogotka), Leipzigov Timo Waner sa 40 bovoa (20 pogodaka), te Cristiano Ronaldo i Erling Braut Haaland sa po 38 bodova.

Portugalac je u dresu Juventusa postigao 19 pogodaka, dok je Norvežanin u Salzburgu zabio 16, a u Borussiji 7 pogodaka. Pogoci u Austriji se množe s koeficijentom 1,5, te je to Haalandu donijelo 24 boda, isto koliko i sedam pogodaka u njemačkoj Bundesligi.

Među najboljih 10 nalaze se i Jamie Vardy, Sergio Aguero, Romelu Lukaku i Wissam Ben Yedder, ali i napadač estonske Flore Erik Sorga koji je postigao čak i više pogodaka od lidera Immobilea. Sorga je poszigao 31 pogodak, ali je koeficijent estonske lige 1, te on ima 31 bod.

Rekorder sa šest Zlatnih kopački i osvjaač posljednje tri nagrade Lionel Messi je postigao samo 14 pogodaka, te ima ukupno 28 bodova i već sada je ispao iz konkurencije za najboljeg ove sezone.

Trenutni poredak najboljih 10:

50 bodova Ciro Immobile (Lazio) 44 boda Robert Lewandowski (Bayern) 40 bodova Timo Werner (Leipzig) 38 boodova Cristiano Ronaldo (Juventus) 38 bodova Erling Haaland (Salzburg/Dortmund) 34 boda Jamie Vardy (Leicester) 32 boda Sergio Aguero (Manchester City) 32 boda Romelu Lukaku (Inter) 31 bod Erik Sorga (Flora)

30 bodova Wissam Ben Yedder (Sevilla)