Želio je drugi klub
0

Šamar koji je promijenio historiju nogometa: Kako je Beckenbauer iz inata prešao u Bayern

H. H.
Franz Beckenbauer iz mlađih igračkih dana (Foto: FC Bayern)
Franz Beckenbauer iz mlađih igračkih dana (Foto: FC Bayern)
Priča o uspjehu Bayerna, historija svjetskog nogometa i samog Franza Beckenbauera bi mogla biti potpuno drugačija da se prije 66 godina nije desio incident koji se i danas prepričava. Godine 1958. Gerhard König iz Füssena i Franz Beckenbauer susreli su se na nogometnom terenu.
Bila je to utakmica školskog turnira između TSV 1860 Munchena i SC 1906 Munchena. Kao rezervni golman, König je iznenada morao zaigrati kao odbrambeni igrač i imao je delikatan zadatak da prati tada talentovanog centarfora SC-a Franza Beckenbauera na svakom koraku terena.

König je u više navrata "maltretirao" svog protivnika tokom utakmice tako uporno da se Beckenbauer na kraju požalio sudiji, ali dok se arbitar u jednom trenutku okrenuo, König je ošamario Beckenbauera.

Beckenbauer i nekoliko njegovih saigrača su zapravo željeli da pređu u TSV 1860 Munchen nakon ovog turnira, ali Franz je nakon ovog incidenta iz inata promijenio mišljenje i na kraju otišao u Bayern za koji je već igrao njegov ujak Alfons.

Ova priča je prvi put otkrivena tek 2010. godine, jer se König pribojavao reakcije navijača Munchena 1860, koji je do tog trenutka bio uspješniji i bolji klub od Bayerna.

Beckenbauer je nakon toga učinio Bayern velikim, predvodeći legendarni tim u kojem su, između ostalih, bili Gerd Müller, Uli Hoeneß i Sepp Maier, čime je započeo bavarsku hegemoniju u Bundesligi. Prije toga, Bavarci su osvojili samo dvije titule prvaka.

S Bayernom je Beckenbauer postao evropski prvak, prvak svijeta sa reprezentacijom Njemačke i svjetska zvijezda, te počasni kapiten reprezentacije. Za to vrijeme osvojio je dvije Zlatne lopte (1972. i 1976.)

Sve zato što je golman B omladinskog tima iz Munchena 1860. morao da pomaže odbrani, a za to je koristio i ruke, historija nogometa je zauvijek promijenjena.

"Zapravo je šteta što je igrao za pogrešan klub - inače bi sve bilo savršeno", poručili su jednom prilikom iz Munchena 1860 u rođendanskoj poruci najvećem njemačkom igraču svih vremena.

Podsjetimo, najveći nogometaš u historiji Njemačke Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini.

Legendarni nogometaš bolovao je od Alzheimerove bolest koja se značajno pogoršala, a danas je došla vijest da je preminuo.