Sport Bild
0

Salihović među najvećim "grešnicima", Džeko promašio 15 "zicera"

Totalsport
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Edin Džeko (Foto: Reuters)
Hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić najveći je "grešnik" njemačke Bundeslige u ukupnom zbroju negativnih bodova koje su igrači dobili za javne opomene. Slijedi ga bosanskohercegovački reprezentativac Sejad Salihović.

Po sistemu da se za žuti karton daje jedan, za žuto-crveni tri, a direktan crveni karton pet bodova, dobiva se izračun prema kojem je Šimunić sakupio 16 takvih penala, najviše u ligi, izračunao je Sport Bild. Preciznije pojašnjeno, Hoffenheimov odbrambeni igrač požutio je ukupno jedanaest puta, a sudac mu je direktan put u svlačionicu pokazao jednom, u ogledu sedmoga kola protiv Mainza.

Popis "grešnika" nastavlja njegov bosanskohercegovački saigrač Sejad Salihović s bodom manje. Zaradio je dvanaest žutih kartona, a u ogledu protiv dortmundske Borussije javne je opomene duplirao.

Isti izvor sastavio je i popis igrača koji su promašili najviše "zicera" u igri. Iz izglednih pozicija gol najviše puta nije uspio zabiti Mario Gomez. Bayernov napadač propustio je 21 takvu priliku. Šest propuštenih prilika manje od njega sakupio je Wolfsburgov Edin Džeko. Reprezentativca Bosne i Hercegovine svrstalo je to na četvrto mjesto popisa čiju sedmu poziciju drži još jedan Bosanac i Hercegovac -Vedad Ibišević. Hoffenheimov nogometaš zakazao je u dvanaest izglednih situacija.

Postoji i popis igrača koji se u sezoni nisu upisivali na listu strijelaca makar su za to priliku imali u više navrata. Nimalo laskavo prvo mjesto pripada Mainzovom Eugenu Polanskom kojem niti 29 udaraca prema golu suparnika nisu bila dovoljna za proslavu pogotka.