Promjene u upravi
59

Salihamidžić dobio nasljednika, u Bayernu oduševljeni novim sportskim direktorom

H. H.
Max Eberl (Foto: EPA-EFE)
Max Eberl (Foto: EPA-EFE)
Bayern Minhen imenovao je Maxa Eberla za svog novog sportskog direktora. Bivši šef Borussije M'Gladbach i RB Leipziga počet će obavljati tu ulogu 1. marta, nakon što je potpisao ugovor do 30. juna 2027.

Eberl (50) mijenja bivšeg sportskog direktora Bayerna Hasana Salihamidžića, koji je otpušten na kraju sezone 2022/23, piše zvanični sajt Bundeslige.

"Oduševljeni smo što smo imenovali Maxa Eberla za našeg novog sportskog direktora," rekao je predsjednik Bayerna Herbert Hainer, dodavši:

"Ne samo da ima decenije iskustva u nogometnom menadžmentu, već je počeo igra nogomet u Bayernu i ovdje postao profesionalac. Uvjereni smo da će uspješno oblikovati i karakterizirati budućnost ovog kluba", kazali su iz tabora Bavaraca.

Eberl je bivši igrač Bayerna koji je prošao sve omladinske selekcije i debitovao za prvi tim, a potom je nastupao za Greuther Fürth, Bochum i Borussiju M'Gladbach.

Rođeni Bavarac započeo je karijeru u menadžmentu 2005. godine, radeći prvo kao koordinator omladinskih selekcija Gladbacha, a zatim je bio sportski direktor do januara 2022. Njegova posljednja pozicija bila je kao sportski direktor u Leipzigu od kraja 2022. do septembra 2023. godine.

Bayern je također objavio strukturne promjene u klubu. Od 1. jula izvršni odbor kluba će se sastojati od tri pozicije: glavnog izvršnog direktora ( Jan-Christian Dreesen ), glavnog direktora za finansije i prodaju (Michael Diederich) i sportskog direktora (Eberl).

Jedan od prvih Eberlovih zadataka bit će da pomogne u pronalaženju nasljednika Thomasa Tuchela, koji će napustiti svoju poziciju glavnog trenera na kraju sezone 2023/24.

Bayern, koji je osvojio 11 titula zaredom u Bundesligi trenutno zaostaje osam bodova za vodećim Bayerom iz Leverusena.