"Želim u džamiju"
1.2k

Salah ruši barijere: Navijači mu kliču govoreći da će postati muslimani

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mohamed Salah je svojim fenomenalnim predstavma zadivio navijače Liverpoola koji su mu posvetili pjesmu u kojoj spominju da će i oni "postati muslimani" te da će "ići u džamiju".

“Mo Salah-la la la la la, ako je dovoljno dobar za tebe, dovoljno je dobar i za mene. Ako postigne još nekoliko golova i ja ću postati musliman. Ako je dovoljno dobar za tebe, dovoljno je dobar i za mene. Sjediti u džamiji, to je mjesto gdje ja želim biti", pjevali su navijači Liverpoola nakon što su Redsi u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u gostima demolirali Porto rezultatom 5:0.

Salah je u tom meču postigao još jedan pogodak za Redse i tako postao 13. igrač u 125-godišnjoj historiji Liverpoola koji je postigao 30 golova u sezoni i prvi nakon Luisa Suareza kojem je to pošlo za rukom u dresu Redsa.

Pjesma koju su mu posvetili navijači obišla je svijet, a na društvenim mrežama su mnogi istaknuli da Salah ruši međureligijske barijere, da zaustavlja islamofobiju i da radi na zaustavljanju sukoba u svijetu više nego iko drugi.

Britanski navijači spadaju među one koji se najgore ponašaju na svijetu, tako kaže statistika FARE-a (Nogometom protiv rasima). FARE je u sezonama 2015/16. i 2016/17. analizirao 1.378 nogometnih mečeva i zabilježio 539 incidenata vezanih za rasizam, antisemitizam, homofobiju, nacionalizam i islamofobiju. Britanci su učestvovali u 59 takvih mečeva, više nego ijedni drugi navijači svijeta.

Salah sada mijenja takve probleme.

"Ovo je prvi put da sam vidio tako bujne, otvorene i pozitivne pohvale koje uključuju religiju nekog igrača", kazao je izvršni direktor FARE-a Piara Powar.