Američki nogomet
0

Saintsima prvi Super Bowl u historiji kluba

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Tim New Orleans Saintsa pobijedio je Indianapolis Coltse 31-17 u 44. Super Bowlu, čime je došla do svog premijernog NFL naslova (američki nogomet) u 43-godišnjoj historiji kluba.

Zablistao je quarterback Drew Brees koji je precizno izveo 32 od svojih 39 dodavanja kojima su Saintsi osvojili 288 yardi i dva touchdowna vrativši se iz zaostatka od deset poena nakon prve četvrtine utakmice (10-0).

"Jednostavno smo vjerovali u nas same. Znali smo da iza nas stoji cijeli grad, možda i cijela zemlja. Prije samo četiri godine 85 posto grada ležalo je pod vodom nakon što je uragan Katrina poharao područje. Ko je tada mislio da će se ovo dogoditi!? Ovo je kulminacija vjere u sebe i sudbine", kazao je Brees, najkorisniji igrač utakmice (MVP) koji je izjednačio rekord preciznih dodavanja na utakmicama Super Bowla.

Utakmica je igrana na Sun Life stadionu u Miamiju pred 75.000 navijača, mahom Saintsovih. Hiljade su na stadionu ostale i nakon susreta uživajući u pobjedi svoje ekipe protiv Paytona Manninga i društva pod kacigama Coltsa koji su nakon sjajne uvodne četvrtine padali u nastavku igre (6-0, 10-7, 15-0).

"Atmosfera koju su naši navijači stvorili dala nam je krila. Bili su naš igrač više", izjavio je nakon susreta trener Saintsa Sean Payton.