Nogomet
0

Šahtar pobjednik Kupa UEFA

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši ukrajinskog Šahtara iz Donjecka osvojili su prvi europski naslov u povijesti pobijedivši nakon produžetaka u istanbulskom finalu Werder iz Bremena 2-1.

Nakon 90 minuta završilo je 1-1, a gol odluke u 97. je minuti utakmice postigao Brazilac Jadson na krasnu povratnu loptu Darija Srne s desne strane. Bila je to prva asistencija 27-godišnjeg Metkovčanina u ovosezonskom izdanju Kupa UEFA-e.

Kapetan ukrajinske momčadi tako je podigao pokal posljednjeg Kupa UEFA-e u ovom izdanju. Sljedeće će se sezone već igrati Europska liga.

Njemačkom sastavu previše je nedostajao režiser njihove igre, 24-godišnji brazilski veznjak Diego, kojeg mladi Mesut Özil nije uspio nadoknaditi. Ukrajinci su dominirali travnjakom svih 120 minuta, pritiskali Nijemce u 16-erac i na kraju zasluženo pobijedili.

Istočni Europljani tako su po treći put u posljednjih pet sezona osvojili najmasovnije natjecanje europskih nogometnih klubova. Prošle je sezone slavio Zenit iz Sankt Peterburga, a prije Seville, koja je naslov osvajala 2006. i 2007. godine, slavio je moskovski CSKA 2005. godine.

Nijemci nisu uspjeli u pokušaju osvajanja europskog pokala niti osmu sezonu nakon posljednjega velikog naslova: Bayernova trijumfa u Ligi prvaka 2001. godine.

Kup UEFA-e, finale:

Šahtar – Werder 2-1, 1-1 (Luiz Adriano 25, Jadson 97 / Naldo 35)