Nogomet
54

Safet Sušić: U grupi kvalifikacija za EP želim Mađarsku, Austriju, Estoniju…

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Nici, u Palati Des Congres Acropolis, sa početkom u 12 sati u nedjelju će biti održan žrijeb za 15. Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje će se igrati u Francuskoj 2016. godine.

Prvi put u kvalifikacijama nastupit će rekordne 53 reprezentacije. Premijerno u kvalifikacijama igrat će Gibraltar. Ipak, nadolazeći žrijeb, upravo zbog Gibraltara, imat će i političku konotaciju, pa se ova mala država neće moći naći u grupi sa Španijom, zemljom koja Gibraltar smatra svojim teritorijem i zbog toga je u dugogodišnjem sporu sa Velikom Britanijom. U istoj grupi zbog političkih problema neće se moći naći i Azerbejdžan i Armenija.

Od 53 reprezentacije bit će formirano devet kvalifikacijskih grupa, osam sa po šest ekipa i jedna od pet. Radi otkupa TV prava u grupama sa po šest timova poludirigiranim žrijebom od nositelja bit će svrstane Engleska, Njemačka, Italija, Španija i Holandija. To znači da Bosna i Hercegovina, jedina selekcija sa zapadnog Balkana koja je nositelj u žrijebu ima veću mogućnosti da se nađe u grupi u kojoj će biti pet reprezentacija. Zanimljivo, takvu grupu od pet selekcija mogle bi činiti reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše SFR Jugoslavije (BiH je prva jakosna grupa, u drugoj je Hrvatska, trećoj Srbija i Slovenija, četvrtoj Crna Gora i petoj Makedonija).

"Grupu u kojoj bi bile reprezentacije zemalja nastalih raspadom bivše 'Juge' nikako ne bih želio. U kvalifikacijama za EURO 2016. ne bih volio da igramo sa bilo kojom selekcijom iz naše regije“, istakao je za agenciju Anadoliju Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Naglasio je kako je posebna čast što je Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) BiH odredila za nositelja u žrijebu u Nici.

"Velika stvar koja nije slučajna. Imali smo dobre rezultate i to je razlog što smo nositelji. Mnogo nam to znači, prije svega što se u grupi nećemo sastati sa najjačim selekcijama Evrope, ali niko nam ne garantira da ćemo se sigurno kvalificirati“, kazao je Sušić.

Prema Sušićevom mišljenju idealna grupa na putu ka EP 2016. za BiH bila bi:

"Mađarsku bi želio za protivnika iz drugog šešira. Veliko je iznenađenje što su u drugoj jakosnoj grupi i mislim da su najslabiji u njoj, pa bih volio da sa njima igramo. Iz treće jakosne grupe bi Austriju, iz četvrte, da mogu birati, uzeo bih Estoniju ili Latviju. Iz petog bubnja za protivnika volio bih da dobijemo Moldaviju. Iz šestog, ako ne budemo u jedinoj grupi sa pet timova, San Marino ili Andoru, ili možda još bolje debitanta u kvalifikacija Gibraltar“.

Kvalifikacija će početi 7. septembra ove godine, a takmičenje po grupama završit će 13. oktobra 2015. Prvoplasirani i drugoplasirani, kao i najbolje trećeplasirani izborit će nastup na EURO 2016, gdje će se pridružiti domaćinu Francuskoj koja neće igrati u kvalifikacijama. Preostalih osam trećeplasiranih iz grupa kroz baraž utakmice u novembru 2015. godine dat će odgovor na pitanje, ko su još četiri učesnika narednog EP.

Žrijeb grupa za šampionat u Francuskoj održat će se u Parizu 12. decembra iduće godine sa početkom u 18 sati. Na šampionatu Evrope po prvi put nastupit će 24 reprezentacije, najviše u historiji. EURO 2016 u Francuskoj odigrat će se od 10. juna do 10. jula 2016. godine, piše Anadolu Agency.

Jakosni "šeširi" kvalifikacionih grupa

Prvi: Španija, Njemačka, Holandija, Italija, Portugal, Grčka, Engleska, Rusija, BiH.

Drugi: Hrvatska, Ukrajina, Švedska, Danska, Švicarska, Belgija, Češka Republika, Mađarska, Republika Irska.

Treći: Srbija, Turska, Slovenija, Izrael, Norveška, Slovačka, Rumunija, Austrija, Poljska.

Četvrti: Crna Gora, Armenija, Škotska, Finska, Latvija, Vels, Bugarska, Estonija, Bjelorusija.

Peti: Island, Sjeverna Irska, Albanija, Litvanija, Moldavija, Makedonija, Azerbejdžan, Gruzija i Kipar.

Šesti: Luksemburg, Kazahstan, Lihtenštajn, Farska Ostrva, Malta, Andora, San Marino, Gibraltar.