Nogomet
174

Safet Sušić o Mahmutoviću i Cocaliću: Imamo dovoljno napadača i stopera

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić danas je objavio spisak 23 igrača na koje računa za preostale dvije utakmice kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Među 23 igrača, koje će imati na raspolaganju za utakmice protiv Lihtenštajna u Zenici i Litvanije u Viljnusu, našao se i veznjak Zoran Kvržić, rođeni Teslićanin koji nastupa za Rijeku u Hrvatskoj.

Sušić je još prošle sedmice izjavio da je Kvržić interesantan igrač te da bi mogao obući dres Zmajeva. Kako bi se se uvjerio u njegove kvalitete, popularni Pape je veznjaka koji može igrati na desnom krilu pratio već izvjesno vrijeme.

"On više igra po desnoj strani, mada može i po lijevoj. Ima izuzetne fizičke kvalitete, iz napada se vraća u odbranu. Mislim da je interesantan igrač", kaže Sušić za Klix.ba. Kvržić bilježi odličan start u dresu Rijeke u novoj sezoni.

Nema potrebe za napadačem i stoperom

Uz Ivana Tomečaka, najstandardniji je igrač ekipe sa Kantride. On je odigrao deset utakmica u Hrvatskoj nogometnoj ligi i postigao tri gola te dva gola u kvalifikacijama za Evropsku ligu protiv Stuttgarta i Žiline.

"Mi smo ostali bez Mujdže, a da je on zdrav možda Kvržić ovaj put ne bi dobio šansu da se nađe na spisku. Htio sam sa igračima koji su odigrali kvalifikacije i završiti ovaj krug. Međutim, jedno mjesto je ostalo slobodno i odlučio sam se za Kvržića", dodaje Sušić.

Već nekoliko sedmica bh. sportska javnost se pita zbog čega na Papetovom spisku nema napadača Teplica Aidina Mahmutovića i stopera Maccabi Haife Edina Cocalića.

Mahmutović je u prvih deset kola češke Gambirnus lige postigao isto toliko golova te se nalazi na uvjerljivo prvom mjestu strijelaca. S druge strane, Cocalić je standardan u izraelskom klubu koji igra u Evropskoj ligi.

"Ja u ovom trenutku imam pet stopera. Kad se vrati Ognjen Vranješ imat ću ih šest. Sedmi stoper mi u ovom trenutku ne treba. Ako idemo na Svjetsko prvenstvo, ne vjerujem da ću ih svih šest voditi. Tu ću napraviti selekciju četiri-pet igrača, s tim da pojedini mogu igrati na drugim mjestima u odbrani", izjavio je Sušić.

Slična situacija je i sa napadačkim opcijama Zmajeva, tako da će Aidin Mahmutović morati sačekati još neko vrijeme prije nego li obuče dres sa državnim grbom.

"Mi u Džeki i Ibiševiću imamo dva vrhunska napadača i meni treći klasični napadač ne treba. Čak kad bih ostao u jednom trenutku bez jednog od njih dvojice, ja ne bih tražio klasičnog napadača, nego bih promijenio igru uvođenjem Višće, Stevanovića, Hajrovića ili Ibričića. Mi ne oskudijevamo na mjestu napadača", kazao je Pape.

O Pandži, Kolašincu, Ibrahimoviću...

Sljedeći novi igrač koji će se naći na Papetovom spisku bit će Sead Kolašinac, čiji se debi u dresu Zmajeva očekuje brzo.

"Čekamo od njemačkog saveza potvrdu da ne postoje smetnje da on zaigra za BiH. Možda već sa Argentinom, ako se bude igrala ta utakmica, možemo ga očekivati na spisku", vjeruje selektor BiH.

Reprezentativcu Borisu Pandži, koji je prije nekoliko dana potpisao za poljski Gornik Zabrze, je poželio sreću u novom klubu.

"Sad je ponovo u kombinaciji za ove dvije utakmice. Ne vjerujem da će biti u najužoj kombinaciji s obzirom na to da nije počeo igrati. Ali, tu je sa nama i sve zavisi od njega kad će ponovo biti najozbiljniji kandidat za početnu postavu", dodao je Sušić.

Osim golmana Asmira Avdukića, na selektorovom spisku nema više igrača iz Premijer lige BiH. Pape kaže da prati domaće nogometno prvenstvo, ali...

"Odem na Koševo, Grbavicu... U ovom trenutku nema nijedan igrač da se nešto posebno ističe da bi mogao ozbiljnije pokucati na vrata reprezentacije", tvrdi Sušić.

Nismo propustili priliku, a da Sušića ne pitamo za pohvale bivšeg predsjednika Paris Saint-Germaina Alaina Cayzaca na račun našeg selektora. On je prije nekoliko dana izjavio da je najbolja desetka u historiji ovog slavnog francuskog kluba upravo Safet Sušić, obraćajući se Zlatanu Ibrahimoviću.

"Ne možemo porediti Zlatana Ibrahimovića i mene. On je klasični napadač, nije uopšte desetka. Ja sam bio taj koji je igrao iza napadača. Šteta je što nismo igrali zajedno. Poređenja i komplimenti mi ništa ne znače", kazao je Safet Sušić na kraju razgovora za Klix.ba.