Nogomet
50

Sušić imao prednost ispred Prosinečkog i Zenge za selektora Zmajeva

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić, Robert Prosinečki i Walter Zenga
Safet Sušić, Robert Prosinečki i Walter Zenga
Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH jednoglasno je odlučio podržati Safeta Sušića u njegovom trećem mandatu na klupi Zmajeva. Za ovu poziciju itekako je vladalo veliko interesovanje među nogometnim stručnjacima.

Nakon učešća bh. nogometne selekcije na Mundijalu na kojem su Zmajevi ubilježili dva poraza (Argentina i Nigerija) i jednu pobjedu (Iran), javnost u Bosni i Hercegovini bila je podijeljena kada je u pitanju ostanak selektora Safeta Sušića.

Kako je i sam Sušić kazao, da je izgubio protiv Irana, ne bi više bio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bez ugovora nakon četiri godine vodstva najboljih bh. nogometaša, o Papetovoj sudbini odlučivalo je Izvršni odbor NS BiH. Na višesatnoj sjednici održanoj u hotelu Europa, Sušić je pred članovima IO predstavio izvještaj o učinku na Mundijalu. Dobio je jednoglasnu podršku svih članova te mu je ponuđen novi, poboljšani dvogodišnji ugovor što je Sušić i prihvatio.

U tih nekoliko dana, između utakmice protiv Irana i navedene sjednice Izvršnog odbora, na adresu Saveza stigle su dvije aplikacije za posao selektora. Kako saznaje portal Klix.ba, jednu je poslao Robert Prosinečki, a drugu Walter Zenga.

Za Žutog, kako popularno zovu Prosinečkog, selektorska klupa Zmajeva itekako je bila primamljiva opcija. Nakon što je radio kao pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske i bio šef stručnog štaba Crvene zvezde i turskog Kayserispora, bivši hrvatski reprezentativac želio je napraviti iskorak u svojoj trenerskoj karijeri te Džeku i društvo odvesti na Euro 2016. godine. Međutim, o njegovoj kandidaturi nije se ni raspravljalo.

Osim Prosinečkog, svoj CV na adresu Saveza poslao je i Walter Zenga. U vrijeme kada se odlučivalo o sudbini Sušića, za usluge talijanskog stručnjaka i bivšeg reprezentativca te zemlje raspitivala se Srbija.

Međutim, Zenga je "osluškivao" dešavanja iz Ferhadije 30 nadajući se da će njegova aplikacija za posao biti razmotrena. No, Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH, razmišljao je i drugačije i nastavak saradnje sa Papetom bio je neminovan.

Zenga je u svojoj karijeri nije vodio neke velike klubove. Nakon angažmana u Rumuniji i Srbiji, vodio je Cataniju, Palermo i nekoliko arapskih klubova.

Od "domaćih" trenera, na selektorsku klupu pretendirali su Duško Bajević, Faruk Hadžibegić, Sergej Barbarez i Mehmed Baždarević.