Ostaje u ulozi selektora
29

Sada je jasno zašto je razočarao cijelu Italiju: Mancini zvanično u Saudijskoj Arabiji

D. P.
Mancini s trofejem prvaka Evrope (Foto: EPA-EFE)
Mancini s trofejem prvaka Evrope (Foto: EPA-EFE)
Slavni italijanski nogometni stručnjak Roberto Mancini zvanično je predstavljen kao novi selektor reprezentacije Saudijske Arabije, manje od dvije sedmice nakon što je napustio Azzurre.

Mancini je prije desetak dana šokirao Italiju. Iako mu je išlo veoma dobro i s reprezentacijom je osvojio Evropsko prvenstvo prije dvije godine, Mancini je iznenada napustio klupu reprezentacije Italije.

Na to niko nije ni pomišljao, a svoju selekciju iznenadio je izborom te ostavio Nogometni savez u problemu usred kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Sada je jasno zbog čega je to uradio.

Mancini je sinoć imenovan za novog selektora Saudijske Arabije. Ostat će ugledni stručnjak na selektorskoj poziciji, ali u drugoj državi i na drugom kontinentu gdje će pokušati popraviti rezultate Saudijske Arabije koja ove godine ulaže nevjerovatna finansijska sredstva u nogomet.

Ovaj 58-godišnji stručnjak očigledno nije mogao odbiti finansijsku ponudu Saudijaca, koja je sasvim sigurno mnogo bogatija u odnosu na onu koju je imao u Italiji.

Postao je prvak Evrope s Italijom, prvak Engleske s Manchester Cityjem, trostruki prvak Italije s Interom, a osvajao je i kupove u Engleskoj, Italiji i Turskoj. Sada će pokušati da napravi progres nogometa u Saudijskoj Arabiji. Na predstavljanju je poručio da se želi pokazati u novoj ulozi i ostvariti dominaciju u azijskom nogometu, kao što je to učinio i u Evropi.