FIFA odlučila
80

SAD, Kanada i Meksiko dobili organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
SAD, Kanada i Meksiko su danas dobili organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine.

To je odlučila FIFA na današnjem Kongresu održanom u Moskvi, a zajednička kandidatura sjevernoameričkih zemalja je pobijedila kandidaturu Maroka.

Mundijal 2026. godine će tako ući u historiju kao prvi koji će biti održan u tri države, a na njemu će biti odigrano ukupno 80 utakmica, s obzirom na to da će se broj reprezentacija koje će učestvovati na njemu povećati na čak 48.

Zajednička kandidatura SAD-a, Kanade i Meksika dobila je 134 glasa (67 posto), za Maroko je glasalo 65 delegata (33 posto), dok je samo jedan predstavnik glasao protiv obje kandidature. Tri federacije su ostale suzdržane.

Rezultati glasanja
Rezultati glasanja

Delegacija NS BiH je glasala za kandidaturu koja je pobijedila. Zanimljivo, jedino je Iran glasao protiv oba prijedloga, a sve glasove možete pogledati ovdje.

Čak 60 utakmica bit će održano u SAD-u, uključujući sve utakmice od četvrtfinala do kraja, dok će Kanada i Meksiko organizovati po deset susreta.

Otvaranje prvenstva bit će u Los Angelesu, Mexico Cityju ili New Yorku, a finale u Dallasu, Los Angelesu ili New Yorku.

Članice FIFA-e su dodijelile organizaciju SAD-u, Kanadi i Meksiku iz dva razloga. Prvi je taj da će projektovana zarada iznositi 9,2 milijarde eura naspram Marokovih "samo" 5,1 milijardu, a drugi je garancija Donalda Trumpa da će SAD olakšati vizni režim navijačima koji budu željeli doći.