Uoči derbija
380

Sablić: Istina je da je Fanimo povrijeđen, ali mu je jučer istekla radna dozvola

D. P.
Sablić i Kobiljar su najavili duel sa Širokim Brijegom (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Trener Sarajeva Goran Sablić najavio je na konferenciji za medije sutrašnji derbi sedmog kola m:tel Premijer lige BiH protiv Širokog Brijega.

Sablić je poručio kako ne može računati na dvojicu suspendovanih igrača, Halida Šabanovića i Andreja Đokanovića.

"Sutra čekamo derbi sa Širokim Brijegom. Želja i zadatak su da odigramo što kvalitetnije i uzmemo sva tri boda. Što se tiče ekipe, u odnosu na prethodnu utakmicu ne računamo na Đokanovića i Šabanovića zbog kartona. Vraćaju nam se Dupovac i Palić, dok su svi ostali u trenažnom procesu i spremni za sutrašnju utakmicu", rekao je trener Sablić.

Trenera Sarajeva sportska javnost u BiH pamti i po periodu provedenom na Pecari. Upravo protiv tog kluba Sarajevo igra sutra.

"Sigurno da sam imao lijep period karijere u Širokom i to ostaje sa mnom i sa njima. Što se tiče ove utakmice, to ne mijenja ništa po pitanju mene ili igrača. Ono što ja od prvog dana tražim od igrača, jeste da se fokusiramo na što možemo učiniti sa ovim što imamo. Želimo zadržati timski duh koji se vidi. Nije idealno, ali nije nigdje. Ovo je isti izazov kao onaj na Tušnju", dodao je hrvatski stručnjak.

Sablić se osvrnuo i na finansijske i kadrovske probleme koje ima Široki Brijeg.

"Široki se podmladio i promijenio sastav. U hodu dovode mnogo igrača. Nigdje nije idealno, pa vjerovatno i kod njih. Ipak, to ne mijenja činjenicu da je ovo derbi i da se kompaktno i dobro brane. Sutra očekujem dobar otpor od strane protivnika, ali znamo šta nosi ta utakmica i mi želimo napredovati iz utakmice u utakmicu", istakao je Sablić.

U Sarajevu nekolicina igrača ne igra zbog radnih dozvola, ali i postoje oni koji žele naplatiti dug od kluba. Sablić se osvrnuo i na te priče.

"Pozitivni signali stižu da bi se moglo riješiti u narednih nekoliko dana. Očekujem igrače da se što prije riješi situacija i da prije igraju. Što se tiče igrača koji su poslali opomenu, ja na njih računam, ali to treba pitati možda nekog drugog iz kluba. Danas nikome nije lako i oni imaju svoja prava. Gledat ćemo kako riješiti tu situaciju u narednom periodu. Moja pozicija je takva da moram zaštititi igrače. Do mene dolaze informacije da zaustavljam put i transfere nekih igrača, niti imam ovlast, niti bih tako postupio. Koliko znam, nijedna ponuda nije došla za nekog igrača. Na njima je da odluče da li će se strpiti ili otići", otkrio je trener Bordo tima.

Za kraj, Sablić je otkrio i kakva je situacija s Matthiasom Fanimom, engleskim nogometašem koji je povrijeđen, ali mu je i istekla radna dozvola.

"Što se tiče Fanima, istina je da je povrijeđen. Od mog dolaska u klub Fanimo nosi povredu zgloba. Zadnje tri sedmice je na rehabilitaciji. Istina je da je i njemu istekla radna dozvola. Konkurisao bi sutra da krene s klupe da nije istekla. Klub će sam donijeti rješenje po tom pitanju", poručio je Sablić.

Na konferenciji za medije prisutan je bio i Rijad Kobiljar koji je poručio kako je sretan što se vratio na Koševo i da očekuje iskorak.