Dijelili svlačionicu
76

Šabić o svom bivšem saigraču: Prosinečki je veoma dobar čovjek koji nema predrasuda

Piše: N. Kustura
Nermin Šabić (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Nermin Šabić (Foto: Arhiva/Klix.ba)
Šef stručnog štaba lidera Prve lige Federacije BiH Zvijezde iz Gradačca i nekadašnji reprezentativac naše države Nermin Šabić smatra da je teško unaprijed suditi je li izbor Roberta Prosinečkog za selektora Zmajeva dobar.

"Svi znamo za Robertov dobar rad u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske. Uspješno je vodio i reprezentaciju Azerbejdžana te imao solidne rezultate u klupskom nogometu predvodeći Crvenu zvezdu i Kayserispor. Veliko je ime u svijetu nogometa. Međutim, hoće li uspjeti napraviti dobre rezultate i odvesti našu reprezentaciju na veći rezultatski nivo je jako upitno. Dobili smo respektabilno ime sa zavidnom igračkom karijerom, koji je dokazao da može uspješno voditi i ekipu i reprezentaciju. Suludo je unaprijed zaključivati hoće li će uspjeti, pogotovo jer su pojedini igrači prestali s igranjem za reprezentaciju. To će mu biti veliki problem, ali takav slučaj bi bio i da je Amar Osim izabran. Ukoliko bude prilike da razgovaramo sugerisat ću mu da obrati pažnju i na Premijer ligu BiH, pogotovo na igrače iz mlade bh. reprezentacije budući da bi odatle mogli crpiti veliki broj kvalitetnih nogometaša. Robert je sada naš selektor i trebali bi svi da mu pomognemo te da se stavimo na raspolaganju Savezu i reprezentaciji kako ne bi opet propustili neko veliko takmičenje", rekao je Šabić za portal Klix.ba.

Krajem prošlog stoljeća Šabić je u dvije sezone dijelio svlačionicu s Prosinečkim igrajući za tadašnju zagrebačku Croatiju.

"Pored svih igračkih vrlina radi se o jako kvalitetnoj osobi i humanisti, koji nema predrasude ni prema kome. S obzirom da sam bio mlađi igrač i tek došao u Zagreb, uvijek je bio na raspolaganju i s te strane mogu reći da je veoma dobar čovjek. Uvijek sam nailazio na njegovu podršku i razgovor te smo se družili kad je god imao mogućnost", kazao nam je Šabić.

Nije bila tajna da je Prosinečki imao i neke aktivnosti koje nisu bile primjerene profesionalnim sportistima, a njegov veliki porok bile su cigarete.

"Prosto je uživao u cigaretama i volio ih je konzumirati. I treneri su znali za njegov porok. Međutim, kada izađe na teren i kad odradi ono šta treba nije više nikome smetalo što zapali, jer je on sve to kompezovao sa svojim igrama. Nijednom treneru nije padalo na pamet da se buni ili da mu zabrani konzumiranje cigareta. U to vrijeme bio je broj jedan i mogu slobodno reći da je pokrenuo hrvatski nogomet svojim povratkom", podvukao je Šabić.

Podsjetimo, Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH danas je na sjednici na Ilidži jednoglasnom odlukom imenovao hrvatskog stručnjaka za nasljednika Mehmeda Baždarevića na klupi bh. reprezentacije.