Puno iznenađenja
35

Šabanadžović o SP-u: Očekujem finale između Hrvatske i Brazila, Švedska me oduševila

Piše: K. H.
Refik Šabanadžović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Refik Šabanadžović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proslavljeni nogometaš reprezentacije Jugoslavije Refik Šabanadžović u razgovoru za Klix.ba komentarisao je Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje polako ulazi u samu završnicu. Kako kaže, Brazil je uvijek favorit, a prognozirao je i finale između Karioka i Hrvatske.

Što se tiče samog prvenstva, Šabanadžović kaže da je bilo puno iznenađenja, među kojima su prema njegovom mišljenju najveća ispadanje najboljih igrača svijeta - Cristiana Ronalda i Lionela Messija, u poprilično ranoj fazi takmičenja.

"Moram da kažem da je na ovom Svjetskom prvenstvu bilo dobrih, manje dobrih i loših utakmica, ali to je nogomet. Bilo je i nekih velikih iznenađenja, ispale su neke ekipe kojima se niko nije nadao, no na svakom velikom takmičenju ima iznenađenja i neko uvijek plati ceh. Moram naglasiti da su 'rano' ispale i dvije ekipe s najboljim igračima na svijetu, Argentina i Portugal, jer s takvim igračima ispadanje u toj fazi smatra se iznenađenjem", rekao je Šabanadžović na početku razgovora za Klix.ba.

Mbappeu treba skinuti kapu

Šabanadžović je jedan od igrača koji je bio dio reprezentacije Jugoslavije koja je 1990. godine na Svjetskom prvenstvu izgubila protiv Argentine u četvrtfinalu. Kada se vrati 28 godina u prošlost i uporedi tadašnji nogomet s današnjim, kaže da je ovaj savremeni napredovao puno i da je to dobro, mada je kvaliteta bilo uvijek.

"To je bilo zaista davno, međutim i tada se igrao dobar nogomet i bilo je vrhunskih igrača. Igrali smo protiv Maradone, Valdarrame, Matthäusa, svi su oni sjajni igrači koji su u tom trenutku imali svoje itekako izražene kvalitete. Nogomet je danas otišao puno više naprijed, igra se puno više na snagu i daje su više pažnje sitnicama - ishrani i treningu, što je u odnosu na naše vrijeme drugačije. Nogomet ide naprijed i to je u suštini dobro", smatra Šabanadžović.

Što se tiče samog prvenstva, Šabanadžović kaže da ga je oduševila reprezentacija Švedske koja bez prave zvijezde igra odlično i da su zasluženo tu gdje jesu.

"Kada sam gledao Švedsku protiv Italije, oni su me oduševili. Oni nemaju pojedince, kao što je bio Ibrahimović, ali imaju ekipu koja trči, bori se i izgara 90 minuta na terenu. Ono što sam uočio jeste da poštuju svakog protivnika, ali da se nikog ne plaše, da nemaju straha od velikih utakmica i da im je to zapravo stimulans da igraju još bolje. Mislim da su zasluženo došli tu gdje jesu. Rusi su također odigrali dobro u grupi, ali utakmica protiv Španije je jedna od najlošijih koje sam pogledao u posljednje vrijeme. Ne znam da li je to zbog Španaca, a vjeujte mi, ni Rusija nije očekivala takav plasman. Naredna utakmica im je pravi test da vide koliko mogu", kazao je Refik.

Šabanadžović kao glavnog favorita vidi reprezentaciju Brazila, a pohvalio je i napadača Francuske Kyliana Mbappea kojem prema njegovim riječima treba "skinuti kapu".

"Iskreno da kažem, moj favorit je uvijek Brazil. Igraju lijep i atraktivan nogomet, što se ne može reći za posljednju utakmicu, ali vidjeli ste kad su postigli pogodak koliko je to sve lakše bilo. Francuzi su me također oduševili ofanzivnom igrom protiv Argentine, Mbappe je odigrao fantastičan meč i s obzirom na broj godina, treba mu skinuti kapu. Lično, meni je i Kolumbija bila sjajna, ali su završili svoje takmičenje", istakao je Šabanadžović.

Hrvatska je kvalitetnija od Rusije

Šabanadžović je i prije početka Mundijala prognozirao da bi Brazil i Hrvatska mogli igrati u finalu Svjetskog prvenstva, te je rekao da su Vatreni igrački puno kvalitetniji od Rusije i da uz pravi pristup mogu proći u polufinale.

"Hrvatska je također jedan od favorita, odlično su igrali u grupnoj fazi, mada protiv Danske nisu odigrali na tom nivou. Srećom po njih, imaju puno lakši žrijeb i mislim da u finalu mogu igrati Brazil i Hrvatska, što sam nekad i prije početka Mundijala prognozirao. Vjerujem da se i sami hrvatski igrači nadaju da mogu ponoviti uspjeh iz 1998. godine i ako objektivno pogledamo kvalitet između Rusije i Hrvatske, onda tu prednost imaju Vatreni i uz pravi pristu, mogu proći u polufinale", rekao je Šabanadžović.

Što se tiče nastupa reprezentacije Srbije, Šabanadžović kaže da je očekivao prolaz Orlova u grupnoj fazi i da je ključna bila utakmica protiv Švicarske u kojoj su vodili sa 1:0, ali su na poluvremenu "stali".

"Iskren da budem, mislio sam da će Srbija proći grupnu fazu. Međutim, nakon što su prvu utakmicu dobili lagano, protiv Švicarske su vodili sa 1:0 i poslije prvog poluvremena su stali. Protiv Brazila su se borili, ali nije se lagano 'vadit' protiv njih, iako treba reći da Srbija u svakoj liniji ima iskusne i dobre igrače", istakao je bivši nogometaš Dečića, Željezničara, Crvene Zvezde, AEK-a i Olympiacosa.

Ono što je Šabanadžović posebno podvukao jeste činjenica da je bh. nogomet izgubio puno neodlaskom na Svjetsko prvenstvo i da Zmajevi s igračima koji trenutno igraju za naš A tim zaslužuju biti na Mundijalu.

"Bili smo svjedoci plasmana u Brazil i vidjeli smo šta smo sve dobili, odnosno šta smo sada propustili time što se nismo plasirali u Rusiju. Šteta je da nismo otišli na prvenstvo, a kada pogledamo naše igrače i ekipe koje igraju tamo, onda treba biti realan i reći da zaslužujemo biti u tom društvu", rekao je za kraj razgovora Refik Šabanadžović.

Prve utakmice četvrtfinala Svjetskog prvenstva igraju se u petak, a na teren će istrčati igrači Urugvaja i Francuske, dok će u terminu od 20:00 sati igrati selekcije Brazila i Belgije. U subotu će prvi na teren Šveđani i Englezi, a nakon toga Hrvati i Rusi.