Dan pred utakmicu
0

S mladim Medunjaninom i Pjanićem na Portugal!

Piše: Almir Panjeta
Ćiro nije krio zabrinutost (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
- Na golu će biti Hasagić, onda Nadarević, Jahić, Pandža će zamijeniti kapetana Spahića, Bajramović će zamijeniti Rahimića, ispred njega će biti Pjanić, ako ne bude Misimovića onda ćemo tražiti neku situaciju sa Medunjaninom, u napadu će biti Džeko i Ibišević, a na bokovima Ibričić i Salihović – saopćio je Ćiro sastav koji će se sutra suprotstaviti najjačoj selekciji Portugala u odlučujućoj bici za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi koja će se odigrati na Bilinom polju u Zenici.

Na press konferenciji pred trening reprezentacije, i posljednjoj uoči sutrašnjeg susreta održanoj u Bosmal City Centru u Sarajevu, Ćiro Blažević nije krio oprez, i za razliku od dosadašnjih ispada euforije, pokušavao je smirivati situaciju. Kazao je da skupa s liječnicima i psiholozima radi na formi i psihičkoj pripremi igrača koji su uoči meča pod ogromnim pritiskom.

  • Stanje u ekipi je napeto, i ovo je prvi put u mojoj dugačkoj karijeri u kojoj sam uvijek palio i dizao tenzije, da ih sada smirujem. Bojim se da fanatičnost ne oduzme dio lucidnosti i nogometne inteligencije koja će nam itekako trebati – kazao je Ćiro. Komentirajući izjavu Seppa Blattera koji je kazao kako bi Svjetsko prvenstvo bilo nezamislivo bez Ronalda i Messija, te iako sumnja da je on tako kazao, prokomentirao:

  • On nam je tim dao jedan dodatni motiv, sa tom nesretniom izjavom. Osim ovog banalnog razloga, imamo onaj najvitalniji – da učinimo sve kako bismo kako bismo iskoristili ovu priliku – rekao je Ćiro mnogobrojnim novinarima.

Komentirajući promjene koje je bh. sastav doživio pred susret, Ćiro je kazao kako to nije ekipa za potcijeniti.

  • Tim više što sam siguran da će ovi mladići iskoristiti priliku i osigurati nam ono što svi priželjkujemo. U svakom slučaju budite sigurni da oni koji budu imali tu čast da igraju, da će dati zadnji atom energije – kategorično je ustvrdio, dodajući kako je sve moguće.

  • Davno sam naučio francusku frazu: Budimo realistični, pitajmo nemoguće. Nije nemoguće i to ne bi bio prvi put da jedna odlučnija, slabija ekipa pobijedi ekipu koja je bolja. Lagao bih kada bih rekao da oni nemaju kvalitetan tim – kazao je Ćiro uz ogroman respekt prema gostujućoj ekipi, ali na pitanje portugalskog novinara kakve su ipak šanse BiH odgovorio je u svom stilu

  • Mogu ti samo reći da su šanse Portugala veoma male!

Govoreći o taktici, kazao je kako je rješenje napadati i braniti se u blokovima, jer „vukovi napadaju u čoporu, a i mi moramo biti borbeni poput vukova!“.

Na press konferenciji na kojoj je potpisan i sponzorski ugovor između Nogometnog saveza i BH Telecoma o generalnom sponzorstvu bh. nogometne reprezentacije, umjesto dosadašnjeg sponzora HT Eroneta, generalni sekretar Munib Ušanović spomenuo je i napade na bh. navijače u Portugalu.

  • Nakon utakmice smo obaviješteni o nemilim događajima, i pokrenućemo sve potrebne procedure pred relevantnim nogometnim institucijama kako bi se sve ispitalo – kazao je Ušanović.