Napustio Rusiju
97

Ruski medij: Zenit je otjerao Lovrena zbog ustaškog pozdrava

E. B.
Dejan Lovren (Foto: EPA-EFE)
Dejan Lovren (Foto: EPA-EFE)
Iskusni hrvatski reprezentativac Dejan Lovren je prije tri dana napustio Zenit i vratio se u Lyon, a ruski medij Soccer.ru je otkrio pozadinu te priče.
Čelnici Zenita su željeli ponuditi novi dvogodišnji ugovor 33-godišnjem Lovrenu nakon završetka Svjetskog prvenstva u Kataru, papirologija je već bila spremljena, no prije nego što se vratio u Sankt Peterburg desio se incident zbog kojeg su mu kluba odlučili okrenuti leđa, javlja Soccer.ru.

Zenit ga je pustio u Lyon za samo dva miliona eura, a mnoge je iznenadilo to što su Rusi olako i za male novce pustili svog kapitena i ponajboljeg igrača.

Naime, Soccer.ru javlja kako su čelnici Zenita faktički otjerali Lovrena iz kluba i to zbog ustaškog pozdrava i uzvika "Za dom spremni" tokom slavlja u Zagrebu nakon osvajanja bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu.

Soccer je objavio tekst s naslovom "Zenit se riješio defanzivca nakon skandala", u kojem se govori da su Rusi posebno osjetljivi na dizanje desne ruke što je pozdrav pod kojim su milioni nedužnih ljudi ubijeni tokom drugog svjetskog rata.

Podsjetimo, Lovren je bronzu slavio u kafiću "Epic Brozo" zajedno s vlasnikom i saigračem Marcelom Brozovićem, a iza ponoći na repertoaru su bile pjesme Marka Perkovića Thompsona.

Na prve taktove pjesme "Čavoglave" Lovren i Brozović su zauzeli "borbene stavove" oponašajući rukama pištolje, a kada je pjevač uzviknuo "Za dom", njih dvojica su, zajedno sa društvom koje je bilo prisutno, u jedan glas uzviknuli "spremni!" i kompletirali ustaški pozdrav.

Također, Lovren i Brozović su iz sveg glasa pjevali i stihove pjesme "Anice, kninske kraljice" koja poziva na zločine nad Srbima.