Promjena u vlasništvu
17

Ruski biznismen Maxim Demin prodao Bournemouth

D. B.
Ruski biznismen Maxim Demin više nije vlasnik engleskog premijerligaša Bournemoutha.

Demin je postao suvlasnik Bournemoutha 2011. godine kada je platio više od milion dolara za svoj udio u klubu. Ulaskom Bournemoutha u Premiership je prodao 25 posto dionica kompaniji PEAK6 Investments, a potom ga je ponovo otkupio 2019. godine i postao jedini vlasnik.

Ipak, Bournemouth je saopćio da je Demin prodao klub 77-godišnjem američkom biznismenu Billu Foleyju, koji posjeduje NHL ekipu Vegas Golden Knights. On je se pojavio na Bournemouthovom stadionu Vitality u oktobru gdje je posmatrao pobjedu ovog kluba nad Leicesterom rezultatom 2:1. Dva mjeseca kasnije je kompletirao preuzimanje kluba.

Foleyjeva kompanija Cannae Holding's Inc je preuzela 50,1 posto dionica, dok su holivudski glumac Michael B. Jordan i producent Nullah Sarker postali manjinski vlasnici.

Demin je rođen u Rusiji, a obogatio se u petrohemijskoj industriji i kao trgovac. On nije bio pod sankcijama britanske vlade za razliku od ruskog biznismena Romana Abramoviča koji je morao prodati Chelsea za 4,5 milijardi funti tokom ljeta konzorciju predvođenom Amerikancem Toddom Boehlyjem. Demin je ranije dobio britansko državljanstvo.

Foley će preuzeti funkciju predsjednika Bournemoutha, a očekuje se da će biti prisutan na stadionu 31. decembra, kada njegov tim igra domaću utakmicu protiv Crystal Palacea.