Vjerovali ili ne
797

Rusija se kandidovala za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. i 2032. godine

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Član Izvršnog odbora Nogometnog saveza Rusije Sergej Anokhin kaže da će se ova država prijaviti za organizaciju Evropskog prvenstva 2028. i 2032. godine, javljaju tamošnji mediji.

Ruski Sport Express prenosi izjavu jednog od čelnih ljudi tamošnjeg saveza, a u kojoj je on potvrdio da Rusi planiraju kandidaturu za organizaciju smotre najboljih evropskih reprezentacija.

"Izvršni odbor je odlučio je da ćemo se prijaviti za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. i 2032. godine", izjavio je Anokhin.

Rok za podnošenje prijava za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028. godine je 23. mart, odnosno danas, a zvanično imenovanje je u septembru 2023. godine.
Trenutno su kandidati Turska te zajedničke prijave Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije kao i zajednička prijava Velike Britanije i Republike Irske.

Postoji mogućnost da će se Evropsko prvenstvo od 2028. godine igrati u novom formatu i da će umjesto dosadašnje 24 reprezentacije igrati 32 tima.

Podsjećamo, Rusija je 24. februara počela vojnu operaciju na teritoriji Ukrajine i čitav svijet odmah je osudio njihovu invaziju na ovu državu. Što se tiče sporta, Rusija je sankcionisana u apsolutno svim sportovima i s ove tačke gledišta, nemaju nikakvu šansu da dobiju organizaciju ovog događaja.