Doping afera
21

Rusija može igrati na Svjetskom prvenstvu 2022. godine, ali samo pod jednim uvjetom

F. Z.
Artem Džuba (Foto: EPA-EFE)
Artem Džuba (Foto: EPA-EFE)
Svjetska antidoping agencija (WADA) danas je zabranila Rusiji učestvovanje na, između ostalog, narednim ljetnim i zimskim Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu u nogometu 2022. godine, zbog neovlaštenog kršenja laboratorijskih podataka o dopingu.

Iz FIFA-e su nakon toga zatražili pojašnjenje ove odluke, a iz WADA-e su istaknuli kako će ruski nogometaši imati priliku da nastupe na Svjetskom prvenstvu.

"Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi", izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor.

To znači da bi Rusi na Mundijalu igrali bez svoje zastave, himne i u neutralnim dresovima, a pitanje je da li će biti spremni na to ako izbore plasman u Katar 2022. godine. Iz FIFA-e su poručili da su dobili obavještenje od WADA-e.

"FIFA je dobila dopis o odluci Izvršnog komiteta WADA i trenutno smo u kontaktu kako bi razjasnili kako će ova odluka utjecati na nogomet", odgovorili su iz krovne kuće svjetskog nogometa za ruske medije.