Nogomet
9

Rumunija: Otvorena istraga o uzroku smrti fudbalera Patricka Ekenga

Anadolija
Rumunski istražitelji otvorili su istragu kako bi se utvrdilo šta je dovelo do smrti fudbalera Dinama iz Bukurešta, Kamerunca Patricka Ekenga, koji se jučer srušio na terenu tokom utakmice, nakon čega je preminuo.

Dvadesetšestogodišnjak se srušio sedam minuta nakon što je ušao u igru u utakmici između Dinama i Vittorul Constanta u 69. minuti susreta. Lokalni mediji objavili su kako je Ekeng preminuo u bolnici od srčanog udara. Doktori su ga bezuspješno pokušali reanimirati dok se ispred bolnice, nakon utakmice, okupio veliki broj njegovih kolega i navijača. Navijači i neki zvaničnici kritikovali su ekipu hitne pomoći koja je navodno "sporo" reagovala i nije na vrijeme izmjestila igrača i hospitalizovala ga.

"U ovom trenutku, riječi su nedovoljne. Poruke koje sam pročitao od njegovih kolega, njegovog kluba i drugih timova pokazuju koliko su poštovali Patricka. Izražavam iskrenu sućut njegovoj porodici, prijateljima i saigračima", rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Predsjednik Konfederacije afričkog fudbala (CAF) Issa Hayatou rekao je da je "teško naći riječi koje bi opisale brutalnu tragediju koja se dogodila".