Nastavlja humanitarni rad
21

Rudiger donira bonuse od nastupa na SP-u za operacije djece u Sierra Leoneu

D. B.
Nogometaš Real Madrida Antonio Rudiger je započeo pripreme uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a u međuvremenu se odlučio na još jedan human čin.

Rudiger je donirao novac koji očekuje da će zaraditi kroz bonuse za nastup na Mundijalu, a sredstva će biti iskorištean za operacije 11 djece. U saradnji s njemačkom organizacijom BigShoe, baš kao što je učinio u januaru, sjajni defanzivac je finansirao niz ekstremno kompleksnih i skupih tretmana koji će promijeniti živote djece u rodnoj zemlji njegove majke.

Pacijenti su djeca iz Lusnara, grada u Sierra Leoneu iz kojeg potiče njegova majka Lily, a uglavnom pate od urođenih klinastih stopala. Ovakva stanja značajno utječu negativno na živote djece, ne samo zbog očiglednih fizičkih problema nego i zbog toga što je ovaj invaliditet visoko stigmatiziran u Sierra Leoneu. Pacijenti moraju koristiti štake za kretanje do kraja života, ali postaju i društveno izolirani, trpe zlostavljanja u školama i imaju male šanse za pronalazak posla te vođenje normalnog života.

"Bolno je vidjeti okolnosti u kojima djeca u Sierra Leoneu odrastaju. Tokom operacije se neusklađenost ispravlja, a nakon toga pacijenti konačno mogu hodati i sudjelovati u društvenom životu poslije nekoliko mjeseci dodatnog liječenja. U Njemačkoj sam dobio priliku koja je mnogima u Sierra Leoneu uskraćena. Zahvalan sam na tim prilikama te cijenim privilegovanu situaciju u kojoj se nalazim. Pomaganje je stvar časti za mene. Volio bih da u budućnosti sa svojom porodicom realizujem još projekata u Sierra Leoneu", izjavio je Rudiger.

On je poznat po humanitarnom radu, učestvovao je u različitim projektima u Njemačkoj, a u Londonu je redovno posjećivao dječije bolnice. Tu je emotivno ispraćen uoči njegovog transfera iz Chelseaja u Real.

Osim novca, Rudiger je u Sierra Leone poslao mnogo dresova kako bi razveselio djecu nakon njihovih često ekstremno bolnih operacija.

Sljedeće godine pokreće Fondaciju Antonio Rudiger kroz koju će biti još aktivniji u pomaganju rodnoj zemlji njegove majke.