Nogomet
0

Rudi Voeller podnio ostavku

NINA
Izbornik nogometne reprezentacije Njemačke Rudi Voeller podnio je danas ostavku na tu funkciju, dan poslije eliminacije njegovog tima s Evropskog prvenstva u Portugalu.

Njemačka je u Portugal doputovala kao favorit iz sjene, a od prvenstva se oprostila već u prvom krugu. Nijemci su igrali neriješeno s Nizozemskom (1:1) i autsajderom Letonijom (0:0), a odlučujući meč za plasman u četvrtfinale izgubili su od Češke (2:1), koja je nastupila bez petorice standardnih prvotimaca.

Izbornik trostrukih svjetskih i trostrukih evropskih prvaka izjavio je da njemačkom nogometu treba novi početak pred Svjetsko prvenstvo 2006.

"Imam osjećaj da samo neko ko nije diskreditiran i ko ima ogroman kredibilitet u javnosti može da nam pomogne da se za dvije godine vratimo na velika vrata", kazao je 44-godišnji Voeller na konferenciji za novinare.

Dužnosnici Nogometne federacije Njemačke saopštili su da su iznenađeni Voellerovom odlukom, s obzirom da je imao ugovor do kraja Svjetskog prvenstva u Njemačkoj 2006.

"Iznenadilo nas je što je to saopštio odmah nakon utakmice s Češkom. Žalimo zbog takve odluke, ali ćemo je prihvatiti", kazao je predsjednik njemačke nogometne organizacije Gerhard Meier Vorfelder.

Na čelu njemačke reprezentacije Voeller se nalazi od 2000., a najveći uspeh u trenerskoj karijeri postigao je na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji 2002., kada je doveo Nijemce do finala.