Duel koji se pamti
0

Roy Keane se ne kaje zbog krvničkog starta kojim je Haalandovom ocu okončao karijeru

H. H.
Trenutak kada je Keane brutalno startovao na Haalanda (Foto: Screenshot)
Trenutak kada je Keane brutalno startovao na Haalanda (Foto: Screenshot)
Bivši veznjak Manchester Uniteda Roy Keane teško je povrijedio oca Erlinga Haalanda, Alf-Ingea, koji je tada igrao za Manchester City, a više od 20 godina nakon pogibeljnog starta, Irac je kazao da se na kaje zbog onoga što se desilo.

Bivši igrač Uniteda u razgovoru s Micah Richardsom na Sky Sportsu prisjetio se situacije iz aprila 2001. godine kada je krvničkim startom praktično prekinuo karijeru Alf-Inge Haalanda.

"Mogu li vam nešto reći? Nikad nisam požalio ni za čim što sam učinio na nogometnom terenu, nikada. Isključili su me i ostavio sam na cjedilu svoj tim, ali bilo je to u žaru borbe", kazao je legendarni kapiten Crvenih đavola, koji je dodao da nije imao namjeru da ga povrijedi.

Ipak, priznao je da je u karijeri imao situacije u kojima je oštro startovao s namjerom da povrijedi protivnike.

"Jesam li imao namjeru povrijediti igrače? Naravno da jesam. Nikad se ne bih izvinio zbog toga jer su i mene željeli povrijediti. Kad idete na loptu u igri u parku, velike su šanse da se neko povrijedi", na slikovit način Keane je objasnio neke od situacija koje se dešavaju tokom igre.

Alf-Inge Haaland danas je širom svijeta poznatiji kao otac superzvijezde Borussije Dortmund Erlinga Haalanda, koji je trenutno jedan od najtraženijih nogometaša na planeti.

U godinama koje su uslijedile nakon povrede, Alf-Inge je o incidentu govorio rijetko i odbio je javno kritikovati svog starog rivala Keanea zbog nečega što je sada već prošlost.

Ipak, 2008. godine Alf-Inge u izjavi za Sportsmail je kazao:

"Najgora stvar u onome što je radio i onome što je napisao u svojoj knjizi je primjer koji je dao maloj djeci koja slijede velika imena poput njega. Oni vide te stvari i misle da je to u redu. Igrao sam u veznom redu, imao sam oštre duele svake sedmice, ali na kraju utakmice rukujete se i problemi ostaju na terenu. To se trebalo dogoditi između mene i njega", kazao je Alf-Inge Haaland.

Nakon pomenute utakmice i duela s Keaneom, Haaland je završio utakmicu i odigrao je potom prijateljsku utakmicu za Norvešku, te narednu ligašku utakmicu Manchester Cityja.

Ipak, koljeno je već bilo načeto i morao ga je operisati na kraju sezone. Potom je odigrao četiri utakmice naredne sezone, a karijeru je okončao 2003. godine nakon što se nije uspio oporaviti i vratiti u formu.