Nogomet
4

Rostov i Lyon jednom nogom obezbijedili plasman u osminu finala Evropske lige

Piše: E. B.
Rostov - Sparta (Foto: AFP)
Ruski Rostov i Francuski Lyon jednom nogom su obezbijedili plasman u osminu finala Evropske lige već nakon prvih utakmica šesnaestine finala.

Rostov je na svom terenu razbio Spartu iz Praga rezultatom 4:0. Meevlja je doveo Rostov u vodstvo u 15. minuti, a gosti iz Češke su se našli u velikim problemima u 32. minuti kada je Konate dobio drugi žuti karton i morao je napustiti teren.

Ruska ekipa je prednost igrača više iskoristila i povećala je vodstvo samo šest minuta kasnije preko Poloza. Noboa je u 40. minuti povećao rezultat na 3:0, a konačnih 4:0 postavio je Azmoun u 68. minuti susreta.

Lyon je slavio u Alkmaaru protiv AZ-a rezultatom 4:1 i revanš u Francuskoj trebao bi biti rutinsko odrađivanje posla.

Lyon je poveo sa 2:0 već na poluvremenu pogocima Tousarta u 26. i Lacazettea u 45+2. minuti, a isti igrači su kreirali i treći pogodak u 57. miuti. Tousart je asistirao, a najbolji igrač Lyona je pospremio loptu u Krulovu mrežu. Počasni pogodak za AZ postigao je Jahanbakhsh iz penala u 68. minuti meča. Konačnih 4:1 postavio je Aouar u 90+4. minuti susreta.

Šahtar je stekao prednost u dvomeču sa Celtom slavivši u Vigu sa 1:0 pogotkom Lesčuka iz 27. minute, dok su Astra i Genk odigrali neriješeno (2:2).

Genk je poveo u 25. minuti preko Castagnea, a na 1:1 je poravnao Budescu u 43. minuti. novo vodstvo gostima donio je Trossard u 83. minuti, a konačnih 2:2 postavio je Seto u 90. minuti. U redovima Genka zbog povrede koljena nije bilo Tine Sušića.